10/11/2022 | Leestijd 3 minuten

Heb jij het druk als mantelzorger? Dit kan je helpen…

Mantelzorg

Wist je er in Nederland zo’n 5 miljoen mensen mantelzorger zijn? En dat is niet altijd makkelijk. Altijd maar klaarstaan voor een ander. Je doet het met liefde, maar je hebt ook nog een eigen leven, met een baan en gezin... Hoe zorg je dat je dat volhoudt? En waar vind jij ondersteuning als dat nodig is? We zetten een aantal tips op een rij.

Heb jij het druk als mantelzorger? Dit kan je helpen…

Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Tijd om ook even bij jezelf stil te staan!

Impact van mantelzorg

Veel mantelzorgers zien zichzelf niet eens als ‘mantelzorger’. Ze hebben er niet bewust voor gekozen, maar schieten gewoon graag te hulp bij een familielid, vriend of kennis, op vrijwillige basis, omdat ze zich daartoe geroepen voelen. Van een paar boodschappen doen, tot wekelijks eten brengen of de dagelijkse verzorging.… Voor je het weet, heeft jouw rol als mantelzorger een behoorlijke impact op je alledaagse leven.  Mantelzorgers vergeten nog weleens om hulp te vragen. Of ze weten niet waar ze terecht kunnen.

Tips voor de mantelzorger

Let op: wacht niet tot het allemaal te veel voor je wordt, om telkens weer je ouders, kind of buurvrouw te helpen. We hebben vier belangrijke praktische tips voor jou als mantelzorger op een rijtje gezet, je vindt ze in dit artikel van Werk in de Winkel.

Praat met je werkgever

Veel mantelzorgers hebben te weinig tijd. Ze nemen vakantiedagen op, om bijvoorbeeld een dag met hun naaste naar het ziekenhuis te kunnen gaan. Terwijl je ook verlof kunt vragen bij je werkgever. Maak jouw situatie dus bespreekbaar op werk. Misschien kun je wel iets vaker thuiswerken of ’s middags eerder naar huis om te helpen. Dat tipt Gerrie de Haart, eigenares van het bedrijf Mantelzorg in het artikel over mantelzorg in de Volkskrant. Je vindt in dit artikel nog meer praktische tips.

Hulp voor jou als mantelzorger

Als je hulp nodig hebt bij het mantelzorgen, kun je -tijdelijk- een vrijwilliger of betaalde zorgverlener inschakelen. Dit heet ‘respijtzorg’. Het loopt meestal via de huisarts of de wijkverpleegkundige in de buurt. Het is één van de vele manieren waarop de Rijksoverheid klaarstaat voor jou als mantelzorger. Nog meer tips en hulp van de overheid, kun je hier vinden.

Hulp van gemeente

Je kunt als mantelzorger ook om steun vragen bij je gemeente. Die kan je helpen met een gratis huishoudelijke hulp, vervoer of begeleiding van kinderen met een stoornis.

Mantelzorglijn

Ook bestaat er een speciale telefoonlijn voor mantelzorgers die graag even hun hart willen luchten of ondersteuning nodig hebben. Bel de Mantelzorglijn: 030 – 760 60 55 of WhatsApp: 06 27 23 68 54.

Heb je nog meer vragen? Ga dan naar mantelzorg.nl.

Meer weten?

Zorg goed voor jezelf! Zijn jouw zorgtaken te veel? Of is er iets anders? Zit jij in financiële problemen, gaat het niet goed op werk of zijn er andere problemen waardoor je het niet meer ziet zitten? Er is altijd wel een oplossing. Kijk op de pagina Hulp bij Zorgen.

Meer info