09/03/2023 | Leestijd 2 minuten

Duurzaam, klimaatbestendig en vooral veel groen

De meteorologische lente is officieel begonnen. Tijd om de tuin weer aan te pakken! Tuincentra zijn er in ieder geval al klaar voor! Tuinbranche Nederland presenteert dé belangrijkste tuintrend voor 2023, dat is één grote ode aan de natuur. Het betekent dat strakke vormen verdwijnen en dat de natuur centraal staat. Er is altijd en overal wel plek om te genieten van levend groen.

Duurzaam, klimaatbestendig en vooral veel groen

Tuintrend 2023: vrij spel voor natuur

Ode to Nature

De trend is om de natuur vrij spel te geven zodat de tuin, balkon of terras een verwilderd karakter krijgt met organische en grillige vormen. Dan kan door bijvoorbeeld met kronkelige paadjes en wilde borders. In plaats van eentonig plantgebruik, zie je juist veel verschillende planten terug in de tuin. Sierplanten worden afgewisseld met groenten en kruiden. Zo wordt de tuin een walhalla voor onder meer bijen, vlinders, hommels en vogels.

In de tuin zie je overwegend groen- en bruintinten waarbij bloemen zorgen voor kleuraccenten. Welke kleur dat is, doet er eigenlijk niet echt toe. De gebruikte producten, zoals bakken, potten en meubilair zijn van natuurlijke of gerecyclede materialen. Tegels worden vervangen door planten of maken plaats voor houtsnippers of waterdoorlatende tegels. Dat draagt niet alleen bij aan de natuurlijke uitstraling maar het zorgt er voor dat bij een flinke plensbui geen plassen blijven staan. Het regenwater kan namelijk eenvoudig de bodem inzakken. Bovendien is het tijdens tropische zomerdagen in een omgeving met veel beplanting aanmerkelijk koeler dan in betegelde tuinen.

Terras en balkon

Heb je een klein balkon, patio of terras? Ook als je maar een paar vierkante meters tot je beschikking hebt, kun je vergroenen. Er zijn tal van mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan verticaal tuinieren, hanging baskets of speciale bakken voor aan de balustrade. Iets meer plek? Maak van een oude vuurschaal een plantenbak voor op het terras. Door te kiezen voor een mix van planten ontstaat er als vanzelf een ‘mini-jungle’. Het natuurlijke effect kan worden versterkt door bijvoorbeeld afgezaagde boomstammen als bijzettafeltje of kruk te gebruiken. 

       ​​​​​