22/09/2022 | Leestijd 3 minuten

Accepteren kun je leren: dit helpt tegen stress

Een vervelende collega… Een verkeersboete… Elke dag zijn er genoeg dingen die jou stress kunnen bezorgen. Je wilt jezelf niet laten kisten, maar in de werkelijkheid is dat niet zo makkelijk. Om met stress om te gaan, is accepteren het sleutelwoord. Maar hoe doe je dat? Op SamenGezond staan praktische tips.

Accepteren kun je leren: dit helpt tegen stress

Wat is ‘coping’?

Psychologe Pieternel Dijkstra is een groot voorstander van ‘coping’. Het Engelse woord betekent zoiets als ‘verwerken’ of ‘accepteren’. In plaats van ons te ergeren aan zaken die we niet kunnen veranderen, moeten we accepteren dat ze zijn zoals ze zijn. Oké, hoe dan?

Baan in de retail

Stel: tijdens de sollicitatie voor jouw droombaan als storemanager van jouw favoriete winkel, merk je dat jouw gesprekspartner duidelijk op zoek is naar een medewerker die veel jonger is dan jij. Dat kan frustrerend zijn. Toch is het beter om de situatie te accepteren en te onderzoeken waar je wél controle over hebt. De juiste gedachte is dus niet: “Ik ben boos op de hele detailhandel”, maar: “Op dit moment heb ik eventjes geen leuk werk.”

Accepteren

Accepteren klinkt misschien passief, maar is het juist niet. Integendeel. Door te accepteren, neem je de controle over je emoties. Want je laat jezelf niet (langer) opwinden door een situatie die je niet kunt veranderen. Dat kost namelijk veel energie en levert weinig op.

Hoe kan je accepteren?

Tip 1: Keer de situatie om

In het geval van de eerdergenoemde sollicitatie kun je ook denken: “In welke winkel kan ik wél terecht? Misschien bij een retailer met een andere leeftijd als doelgroep?”

Tip 2: Probeer stress uit te stellen

Bedenk dat het gaat om een voorlopige acceptatie. Probeer het eens uit, en denk: “Volgende week ga ik me hier druk om maken.” Zo stel je het nare gevoel uit, en verdwijnt het misschien zelfs.   

Tip 3: Accepteer dat je niet meteen een oplossing hebt

Eerlijk is eerlijk: er ligt nu eenmaal niet altijd een directe oplossing voor de hand.

Tip 4: Zoek steun

Lucht je hart bij familie en vrienden. Door te praten, voel je je fijner. Maar let op: blijf niet te lang hangen in negatieve emoties.

Tip 5: Doe leuke dingen

Leid jezelf af met positieve dingen. Onderzoek welke activiteiten jou gelukkig maken en onderneem die dingen vaker.

Tip 6: Neem het niet zo serieus

Neem de vervelende mensen of gebeurtenissen eens met een korrel zout. Lach erom.  

Tip 7: Kijk naar je kansen

Soms lijkt het moeilijk om de mogelijkheden te zien. Maar er liggen altijd kansen voor het oprapen.

Doe de stresstest!

Stress voorkomen is beter dan genezen. Hier vind je meer praktische tips tegen stress. Ook zijn ademhalingsoefeningen misschien wel wat voor jou. Zie ook de stresstest op de website van SamenGezond.

Meer weten?

Wil je meer tips om gezond, gelukkig en vitaal te blijven? Kijk dan vooral eens op de website van SamenGezond.

Meer info