03/09/2021 | Leestijd 4 minuten

8 Gouden tips voor het werkgesprek

Er is werk aan de winkel. De nasleep van een crisis en een gloednieuw ‘schooljaar’ zijn bij uitstek een moment voor het werkgesprek tussen jou en je werkgever. “Laat dus vooral zien dat je meedenkt over de toekomst van het bedrijf, én welke rol hierin voor jou is weggelegd!”, zo pleit Suzanna Heuff, personeelsadviseur bij INretail. 

8 Gouden tips voor het werkgesprek

Gouden tips voor het werkgesprek: 

Tip 1: Neem het voortouw. Suzanna: “Wacht niet totdat jouw werkgever voorstelt om aan tafel te gaan zitten, maar plan zelf een moment. De arbeidsmarkt is krap. Dus jouw leidinggevende heeft er baat bij om jou aan het bedrijf te verbinden. Spreek je wensen uit!” 

Tip 2: Ga het werkgesprek aan, óók als je in een klein bedrijf werkt. “Veel ondernemers vertellen mij: ‘Ik ken mijn team, ik spreek ze elke dag bij de koffie!” Maar is het dat echt zo? Weet hij of zij wat er in jouw hoofd omgaat?’ Dus neem er samen gewoon eens de tijd voor, en bereid het gesprek voor. Op de pagina Belangrijke tips voor het functioneringsgesprek (werkindewinkel.nl) vind je een linkje met vragen die je ter voorbereiding kunt beantwoorden.”

Tip 3: Noem het geen ‘functioneringsgesprek’, maar een ‘werkgesprek’. Suzanna: “Je krijgt het woord functioneringsgesprek er bijna niet uit geramd, maar ik blijf mijn best doen! Er kleeft iets negatiefs aan, veel mensen zijn bang omdat dit gesprek gekoppeld wordt aan dingen die je mogelijk verkeerd hebt gedaan. Voorkom juist dat het een negatief gesprek wordt door het samen te hebben over de toekomst, wat gaat er al goed en hoe houden we dit zo of wat kunnen we nog verbeteren.”

Tip 4: Voer een werkgesprek minstens één keer per jaar. Suzanna: “Hoe vaker je het werkgesprek voert, des te leuker het wordt.”

Tip 5: Voer ook een werkgesprek met collega’s. Wanneer vinden zij dat hun werkdag geslaagd is? Wanneer sluiten zij de dag af met een smile op hun gezicht? Gebruik een gezellige en nuttige tool zoals het Open Je Blik al: met vragen zoals: ‘Waar droomde je vroeger als kind van?’ en ‘Hoe zouden jouw collega’s jou omschrijven?’“

Tip 6: Bespreek de mogelijkheden van e-commerce. “Ben je actief op social media? Jouw kennis wordt zeer op prijs gesteld. Laat zien wat je kan toevoegen binnen het bedrijf. Want het verkoopvak is nog veel meer dan verkopen. Voor jou zijn er grote kansen op het gebied van e-commerce.” 

Tip 7: Talentloos bestaat niet. Maak de balans op samen met je werkgever en het team “Missen jullie iemand met een bepaald karakter? Check bijvoorbeeld de DISC-kleurencirkel. De één is goed in contacten leggen, de ander is een ster in het organiseren van een evenement of het bijhouden van Facebook.” 

Tip 8: Vraag ook eens aan je werkgever hoe het met hem of haar gaat. Suzanna: “Er wordt nog weleens vergeten dat veel ondernemers het afgelopen jaar zelf geen inkomen hebben gehad. Laat zien dat je mee wilt bouwen aan de toekomst van het bedrijf: dat is tenslotte ook jouw toekomst! 

Nog meer wijsheden van Suzanna? Lees ook het gratis boekje In 10 Stappen naar Een Gelukkig Team en Blije Klanten, het artikel Verras je Collega Met een Compliment of het artikel: ‘Houd het Vooral Luchtig’

Meer weten?

Suzanna: “Op Werk in de Winkel staan enorm veel gratis tools en e-learnings, volg ze vooral! Baat het niet dan schaadt het niet. Zorg dat je bijblijft met wat er speelt qua trends en kennis.”

Meer info