28/11/2022 | Leestijd 4 minuten

7 tips voor het perfecte functioneringsgesprek!

Wees eens eerlijk… Hoe vaak heb jij in jouw leven wel niet gedacht: “Had ik dát nou maar gezegd of gevraagd!” na een belangrijke woordenwisseling? Daarom is het zo belangrijk om het functioneringsgesprek goed voor te bereiden. Het gebeurt meestal maar één keer per jaar. Hier heb je een paar gouden tips.

7 tips voor het perfecte functioneringsgesprek!

Tips

Tip 1: Zie het niet als een beoordelingsgesprek

De meeste bedrijven maken er tegenwoordig een ‘functioneringsgesprek’ van. En dat is maar goed ook. In het ouderwetse beoordelingsgesprek vertelt de ‘baas’ van één kant wat er beter kan. Maar het moderne functioneringsgesprek bestaat uit tweerichtingsverkeer tussen werkgever en werknemer. Beiden mogen hun zegje doen. Sommigen noemen het liever een ‘werkgesprek’, zoals Suzanna Heuff, personeelsadviseur van INretail. Zij heeft nog een paar extra geweldige tips voor functioneringsgesprek.

Tip 2: Schrijf je punten op  

Voordat je aan het functioneringsgesprek met je leidinggevende begint, moet je eerst een gesprek voeren met jezelf. Wat ging er goed dit jaar en wat zijn je doelen? Schrijf je punten op, zodat je ze niet vergeet. 

Tip 3: Stel vragen

Door niet alleen maar ‘ja’ te knikken en te luisteren, maar ook vragen te stellen, is er sprake van een gelijkwaardige relatie tussen werkgever en werknemer. Toon interesse en wees empathisch, net zoals een winkelmedewerker dat doet bij een klant. Wat zijn de wensen van de persoon die voor je zit of staat?

Tip 4: Denk mee met het bedrijf

Je werkgever zal het waarderen als hij/zij merkt dat je meedenkt met het belang van het bedrijf tijdens het functioneringsgesprek. Vraag naar de bedrijfsdoelen en laat zien wat jouw bijdrage hierin kan zijn. Misschien heb je wel fantastische plannen voor de etalage, of Facebook en Instagram. Bonuspunten gegarandeerd!

Tip 5: Wees niet bang voor kritiek

‘Kritiek is een cadeautje’, moet je maar denken. Zelfs de meest succesvolle mensen krijgen af en toe te horen wat er beter kan aan hun werk. Dat is heel normaal tijdens een functioneringsgesprek. Probeer te luisteren, blijf rustig, schiet niet in de verdediging en stel vragen als je het niet begrijpt. 

Tip 6: Bewaar een goede band met je werkgever

Je kunt nog de leukste baan van de wereld hebben, maar als het niet botert tussen jou en je leidinggevende, ben je gewoon niet blij. Zit jij ergens mee? Krijg je bijvoorbeeld te weinig waardering voor jouw harde werk? Dan kun je het maar beter eerlijk zeggen, in plaats van het op te kroppen. Spreek altijd vanuit je eigen beleving. Dus niet: “Ik ontvang nooit eens een compliment van jou!”, maar wel: “Ik merk dat ik er enorm van opknap als ik af en toe hoor wat er goed is gegaan!”   

Tip 7: Wees niet onzeker, spreek je wensen uit

Wees niet zenuwachtig voor het functioneringsgesprek. Stel jezelf gerust: er is een enorme krapte op de arbeidsmarkt. Dus jouw werkgever wil jou – als het goed is – heel graag houden. Heb je behoefte om door te groeien, of wil je juist een stapje terug doen? Vind je de werksfeer fijn? Er kunnen allerlei dingen zijn om jouw dagelijkse werkzaamheden leuker en fijner te maken. Samen komen jullie er vast wel uit!

Meer weten?

Let op: kom je tot de conclusie dat je meer wilt leren om te groeien? Je kunt tot 31 december 2022 gebruik maken van de Rijkssubsidie van NL Leert Door. Wees er snel bij want vol = vol!

Meer info