14/12/2020 | Leestijd 3 minuten

Zware lockdown: niet-essentiële winkels 5 weken dicht

Nederland gaat in zware lockdown. Het gonste al even, maar op maandagavond 14 december is het definitief bevestigd door minister-president Mark Rutte: alleen de winkels voor eerste levensbehoeften blijven open. Deze maatregel vannacht om 0.00 uur ingegaan. Op deze manier hoopt het kabinet het aantal coronabesmettingen terug te dringen.

Zware lockdown: niet-essentiële winkels 5 weken dicht

Coronamaatregelen kunnen van de ene dag op de andere veranderen. Kijk altijd voor het laatste coronanieuws en actuele maatregelen voor de detailhandel op de coronanieuwspagina van Werk in de winkel en op de site van de Rijksoverheid.

Minister-president Mark Rutte heeft tijdens zijn speech vanuit het Torentje in Den Haag een pakket aan zware maatregelen bekendgemaakt om het coronavirus terug te dringen. Een van die maatregelen is de sluiting van zogenaamde niet-essentiële winkels. Voorbeelden van winkels die openblijven zijn de supermarkten, bakkers, slagers, apothekers, drogisterijen en andere levensmiddelenzaken. Ook de weekmarkten mogen doorgaan. Hetzelfde geldt voor drogisterijen, stomerijen, opticiens en thuiszorgwinkels. 

Harde boodschap

Maar modezaken, warenhuizen, meubelzaken, schoenenzaken, sportwinkels, parfumerieën juweliers, tuincentra en ook elektronicawinkels en bouwmarkten moeten dicht. Door de soms extreme drukte in de winkelstraten in de grote steden voelt het kabinet zich genoodzaakt om dit besluit te nemen. Het is een harde boodschap voor winkels, die hadden gehoopt juist in de decembermaand nog iets van het omzetverlies van de afgelopen maanden goed te maken. De allerbelangrijkste omzetmaand van het jaar stort in. De winkelsluiting duurt in ieder geval tot en met dinsdag 19 januari. 

Werken als de winkel dicht is

Retailers mogen medewerkers in de winkel inzetten om onder andere; telefoontjes aan te nemen, klanten online of op andere manieren te adviseren en te helpen kopen, levende have te onderhouden (dieren, planten, etc), onderhoud in de winkel te doen, de winkel om te bouwen, administratie te doen of al het andere wat nodig is om de boel draaiende te houden. De gebruikelijke richtlijnen voor veilig werken moeten uiteraard oo hierbij uiteraard aangehouden worden, waaronder 1,5 meter afstand onderling. 

Vragen?

Wil jij weten wat het voor jou betekent nu de winkel waarin je werkt dicht gaat? Houd de website van Werk in de Winkel in de gaten voor het laatste nieuws, we komen zo snel mogelijk met een overzicht van de veel gestelde vragen.

 

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over corona en de winkel op de coronapagina van Werk in de winkel.

Meer info