17/01/2019 | Leestijd 2 minuten

Zo houd je je goede voornemens wél vol

Uit onderzoek blijkt dat wie z’n goede voornemens ten minste drie maanden weet vol te houden, deze ook tot het eind van het jaar volhoudt! Is het je niet gelukt? Niet getreurd, want de meeste mensen lukt dit niet en dat kan verschillende redenen hebben.

Zo houd je je goede voornemens wél vol

Door Robin Spies

We zien 1 januari als startpunt, maar uit onderzoek blijkt dat dit één van de lastigste maanden is om met goede voornemens te beginnen, sterker nog de maand augustus blijkt beste moment in het jaar te zijn. Nu gaan we hier natuurlijk niet op wachten en kan je dus gewoon (opnieuw) beginnen!
Het is belangrijk om je goede voornemens over het jaar te spreiden en niet alles in één keer te willen bereiken, dat is vragen om probleem. Een hoger doel hebben die in kleine stapjes te bereiken is, maakt het je veel gemakkelijker en leuker.

“Je bent iedere dag een stapje dichterbij, dus geef vandaag niet op”

Zo hou je je goede voornemens wél vol

Wil je je goede voornemers volhouden, stel jezelf dan deze vragen:

  • Welke verandering wil je écht bereiken? Gaat om wat anderen soms vinden, of is dit iets wat jij écht wil. Voor verandering is discipline nodig, en dat kan alleen als er voor jou voldoende nut en noodzaak is om deze verandering te laten slagen.
  • Heb je realistische doelen gesteld? En als je doel gehaald hebt, wat dan? Verbeteren is natuurlijk goed, maar maak het jezelf niet té lastig. 
  • Hoe is het met doelen is gesteld? Waar hou je ze bij? Moet je ze bijsturen en aanscherpen? Zorg in ieder geval dat je je doelstellingen niet ongemerkt uit het oog verliest. Zet ze in je agenda, print ze uit en leg ze in het zicht.
  • Ben je je – nog steeds- bewust van je ongezonde gewoontes? Het is het aller moeilijkst om afstand doen van ongezonde gewoontes. Daar is bewustwording én wilskracht voor nodig.

Stel je denkt eens aan iets lekkers ‘s avonds bij de koffie. Is dit écht waar jij behoefte aan hebt of is dit één van de ongezonde gewoontes geworden? Hou vol, niet doen!


Robin Spies is adviseur bij brancheorganisatie INretail, hij volgt de opleiding tot Vitaloog en deelt graag zijn opgedane kennis.