31/03/2023 | Leestijd 3 minuten

Worden je schulden steeds hoger? Zo voorkom je loonbeslag

Er is geen ontkomen aan; het zijn dure tijden. Prijzen stijgen en steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen. Niet zo vreemd dus als je bepaalde rekeningen niet meer kunt betalen. Maar, als de rekeningen zich opstapelen, maak je kans dat er beslag wordt gelegd op je inkomen. Dit noemen we loonbeslag. Hoe werkt dat precies? 

Worden je schulden steeds hoger? Zo voorkom je loonbeslag

Een deurwaarder op de stoep, dat wil je natuurlijk niet! Je komt meestal niet gelijk in de problemen als je één keer keer te laat betaalt. Maar wanneer je, ondanks meerdere herinneringen, niet aan je huur, belasting of telefoonrekeningen voldoet, kan het zomaar zijn dat er een incassobedrijf op je wordt afgestuurd. Als de betaling dan nog uitblijft, maak je kans op een deurwaarder die beslag legt op (een deel van) je inkomen. De deurwaarder kan dit alleen doen met toestemming van de rechter. Hoe kun je zorgen dat het niet zover komt? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

Tip 1: Praat op tijd met je werkgever over schulden

Het verstandig om je financiële problemen op tijd aan te kaarten met jouw leidinggevende. Als er eenmaal loonbeslag is gelegd, is de werkgever wettelijk verplicht om hieraan mee te werken.

Tip 2: Vraag hulp aan Geldfit

Op de site van Geldfit kun je terecht voor praktische tips, infomratie en handige tools, zoals een geldfittest. Wil je liever iemand spreken over je geldzaken? Er is ook een hulplijn 0800-8115, waar zij luisteren naar je verhaal en met je meedenken (dit is anoniem). Ze kunnen je vervolgens ook in contact brengen met hulp bij jou in de buurt. Je kunt ook een persoonlijke online buddy van fiKks ingeschakelen. Geldfit en fiKks werken namelijk samen. Deze buddy van fiKks bedenkt samen met jou een stappenplan om weer geldzorgenvrij te worden. Dit is anoniem, je buddy niet weet wie jij bent en dat praat misschien net iets makkelijker.

Tip 3: Schakel het Nibud in 

Voor praktische tips en hulpmiddelen om zelf je schulden op te lossen kun ook terecht bij het Nibud: een onafhankelijk centrum voor huishoudelijke financiën. Het Nibud vind je hier. 

Tip 4: Vraag hulp bij de gemeente

Je kunt ook aankloppen bij de gemeente. De gemeente is namelijk verplicht om je te helpen bij schulden, bijvoorbeeld door jou begeleiding te geven of hebben of je door te verwijzen naar de juiste plek. Elke gemeente heeft hulp bij schulden anders ingericht.

 

Geldzorgen kunnen enorm veel stress opleveren. Schaam je hier niet voor. Uitkomen met je inkomen is soms lastig, vooral als de economie verandert. Het is helemaal niet vreemd als je soms wat extra advies kunt gebruiken bij ingewikkelde zaken zoals financiën. 

Meer weten?

Op Geldfit vind je gratis informatie over geld in jouw situatie. Ze helpen je op weg met tips of een persoonlijk advies. Je kunt gratis terecht bij de hulplijn 0800-8115, of je kunt anoniem hulp krijgen van een persoonlijke online buddy. Bij Geldfit helpen ze graag om je geldzorgen aan te pakken.

Meer info