23/02/2021 | Leestijd 2 minuten

Regels iets versoepeld: winkelen mag op afspraak

Tijdens de persconferentie op 23 februari heeft premier Rutte lichte versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Niet-essentiële winkels mogen vanaf 3 maart weer (gedeeltelijk) de deuren openen voor shoppen op afspraak. Daar zijn wel regels aan verbonden. We zetten ze op een rij.

Regels iets versoepeld: winkelen mag op afspraak

Coronamaatregelen kunnen van de ene dag op de andere veranderen. Kijk altijd voor het laatste coronanieuws en actuele maatregelen voor de detailhandel op de coronanieuwspagina van Werk in de winkel en op de site van de Rijksoverheid.

Na een lockdown van meer dan 8 weken mogen niet-essentiële winkels vanaf 3 maart weer (gedeeltelijk) de deuren openen om op afspraak klanten te ontvangen. Daarvoor gelden een aantal voorwaarden:

  • Klanten moeten vier uur van tevoren een afspraak maken. 
  • Per verdieping mogen van maximaal twee klanten tegelijk in de winkel zijn en maximaal zes per uur
  • Een bezoek duurt minimaal 10 minuten. Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen.
  • Winkeliers en klanten moeten een mondkapje dragen en anderhalve meter afstand houden. Verder gelden ook de andere basisregels, zoals hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten.

De premier hoopt dat met name voor de kleinere winkels deze versoepeling enige uitkomst biedt om klanten in de winkel te ontvangen. Grote ketens zullen er weinig aan hebben, omdat nog steeds betrekkelijk weinig mensen een filiaal mogen betreden, aldus Rutte. Deze verruiming komt bovenop de afhaalmogelijkheid in winkels.

Meer weten?

Werk je in een (niet-essentiële) winkel en wil je alles weten over de gevolgen van de lockdown en de coronamaatregelen? Wil je bijvoorbeeld weten hoe het zit met ziekmelden, verlof opnemen of minder werken en andere afspraken volgens de cao? Kijk dan eens bij de veel gestelde vragen over corona in de winkel.

Meer info