05/05/2016 | Leestijd 3 minuten

Werkgevers vergoeding; wat staat er in de CAO wonen

Heb ik recht op kilometervergoeding?
Ja, je krijgt dan de kilometerkosten vergoed tot maximaal door de fiscus toegestane onbelaste kilometervergoeding. De maximale reiskostenvergoeding voor reizen met eigen vervoer is  € 0,19 per kilometer zonder dat je hierover belasting betaalt. Het maakt hierbij niet uit welk vervoersmiddel je gebruikt.

Werkgevers vergoeding; wat staat er in de CAO wonen

Let op: er is een nieuwe cao. De inhoud van deze pagina is under construction. Gebruik de cao-tool voor actuele informatie.​

Voor mijn werk moet ik regelmatig naar klanten voor werkzaamheden. Momenteel maak ik hiervoor nog gebruik van mijn eigen auto tot er een nieuwe bedrijfsauto is geleverd. Welke vergoedingen mag mijn werkgever geven?

Geeft je werkgever een hogere reiskostenvergoeding? Dan geldt het deel boven de € 0,19 per kilometer als loon. Uw werkgever moet hierover loonheffingen inhouden.

En bij openbaar vervoer?
Maakt je gebruik van het openbaar vervoer? Dan kan je werkgever kiezen tussen het belastingvrij vergoeden van:

  • de werkelijk gemaakte reiskosten;
  • het aantal gemaakte kilometers tot maximaal € 0,19 per kilometer.

Hoe zit het met beschermende kleding en schoenen en gereedschap?
De kleding wordt door de  werkgever gratis ter beschikking gesteld.
In principe wordt elektrische apparatuur en gereedschap door de werkgever ter beschikking gesteld. Al het overig gereedschap wordt ook door de werkgever in bruikleen gegeven. Verstrekt je werkgever het overige gereedschap niet, dan ontvangt de medewerker een vergoeding van €2,60 per week voor aanschaf en onderhoud.

Welk bedrag dient mijn werkgever te vergoeden voor de avond maaltijd?
Dit bedrag is minimaal €4,20. Wanneer je een kassabon overlegt met een hoger bedrag, dan ontvang je het bon bedrag tot een maximum van €8,84. Je hebt recht op een maaltijd wanneer je voor 13.00 uur begint en tot 20.00 uur moet werken. Als de werkgever geen warme maaltijd verstrekt, heb je recht op deze vergoeding.


Let op! De CAO wonen is officieel verlopen. Hij blijft wel van toepassing voor woonbedrijven die lid zijn van werkgeversorganisatie Inretail, of als er nog naar de CAO wonen wordt verwezen in uw arbeidsovereenkomst.

Heb je een vraag over de CAO wonen kijk dan eens bij “ veelgestelde vragen” op werkindewinkel.me/veel-gestelde-vragen. Staat jouw vraag er niet bij neem dan contact op met je rechtsbijstandsverzekering, een wetswinkel of een vakbond.