15/03/2023 | Leestijd 3 minuten

Werken tijdens de feestdagen. Mag je vrij nemen?

Pasen, Hemelvaart, Pinksteren. In het voorjaar zijn er genoeg feestdagen. Ben je verplicht om te werken op feestdagen? En mag je vakantiedagen kopen? We zetten op een rijtje wat hier in de cao Retail Non-Food over staat.

Werken tijdens de feestdagen. Mag je vrij nemen?

Welke dagen zijn feestdagen?

In 2023 zijn dit de officiële feestdagen in het voorjaar conform artikel 2 van de cao Retail Non-Food:

  • Pasen (eerste en tweede paasdag): zondag 9 en maandag 10 april 2023
  • Koningsdag: donderdag 27 april 2023
  • Hemelvaartsdag: donderdag 18 mei 2023
  • Pinksteren: zondag 28 mei en maandag 29 mei 2023

Ben ik verplicht om op deze feestdag(en) te werken? 

Volgens artikel 7 van de cao Retail Non-Food is werken op feestdagen in is principe vrijwillig. Lukt het je werkgever niet om de feestdagen die niet op een zondag vallen de bezetting rond te krijgen, dan kan je werkgever je verplichten tot werken op een feestdag. De werkgever kan medewerkers niet verplichten om te werken op een feestdag die op een zondag valt. 

Kun je vakantiedagen kopen?

In de cao Retail Non-Food artikel 8.1 staat dat je in de maand april maximaal vier extra vakantiedagen per kalenderjaar kunt kopen (bij parttimers naar rato).Deze dienen wel in het kalenderjaar te worden opgenomen waarin ze zijn gekocht. Als de gekochte vakantiedagen door bijzondere omstandigheden niet in hetzelfde kalenderjaar worden opgenomen, zullen ze uiterlijk op 31 december van dat jaar worden uitbetaald voor hetzelfde bedrag als ze zijn gekocht.

Je mag in april ook maximaal vier (bij parttimers naar rato) in het voorafgaande kalenderjaar opgebouwde maar nog niet opgenomen bovenwettelijke vakantiedagen verkopen. 

Stel je vraag

Heb je een vraag over de cao Retail Non-Food? Kijk dan eens bij de veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen of wil je persoonlijk advies? Er zijn vier werkgeversorganisaties die graag voor je klaar staan om je gratis te helpen, ook als je geen lid bent. Je kunt zelf kiezen aan weke vakbond je je vraag wilt stellen. Klik op een vakbond naar keuze voor het contactformulier.

AVV  CNV vakmensen   De Unie  RMU

Meer weten?

De cao Retail Non-Food geldt voor medewerkers in winkels in mode, schoenen, sport, wonen, tuincentra, parfumerieën, juweliers en tabaks- en gemakswinkels. Werk in de winkel heeft de meest gestelde vragen over cao Retail Non-Food op een rij gezet. Bijvoorbeeld over salaris, arbeidscontract, vergoedingen, feestdagen, verlof en toeslagen.

Meer info