10/02/2021 | Leestijd 3 minuten

Wat als je door het extreme weer niet op het werk kan komen?

Overal in Nederland ligt sneeuw en ook de kou houdt de komende dagen wel aan. Dat zorgt voor veel overlast op de weg en in het openbaar vervoer. Wat moet je doen als de door deze extreme weersomstandigheden niet naar je werkt kunt? Dit zijn de richtlijnen om met de situatie om te gaan. Overleg vooral goed met elkaar!

Wat als je door het extreme weer niet op het werk kan komen?

Stel dat je als werknemer altijd met het openbaar vervoer naar het werk komt en de treinen en bussen rijden niet meer vanwege de barre weersomstandigheden, dan is dat heel vervelend. In zo’n situatie zijn de termen goed werkgeverschap en goed werknemerschap van toepassing. Dan kunnen werknemers en werkgevers met elkaar overleggen wat te doen. 
Als werknemer neem je zo snel mogelijk contact opneemt met je werkgever om te kijken wat wel mogelijk is. Blijf altijd goed met elkaar communiceren om tot een passende oplossing te komen. 

Zoek op tijd naar een oplossing

Zeker nu de winkels vanwege de lockdown vaak gesloten zijn en bijvoorbeeld ook de bezorging vertraging heeft, zijn er verschillende opties die je met elkaar kunt overwegen:

  • Is het mogelijk om te schuiven in het rooster?

  • Kan je mogelijk met een andere collega meerijden? Of zijn er nog andere manieren om op het werk te komen? Misschien kan je werkgever hierover meedenken.
  • Is er een andere vestiging waar je die dag aan de slag kan of is thuiswerken een optie?
  • Heb je nog plusuren staan of veel verlofuren? Misschien kun je daar afspraken met elkaar over maken. Je werkgever is niet automatisch verantwoordelijk als jij door slecht weer niet naar je werk kunt komen. Je kunt in overleg met je werkgever plusuren opnemen op die dag. Je werkgever kan je vragen een verlofdag op te nemen, maar alleen als je zelf akkoord gaat. Heb je toch nog veel dagen staan, dan zou je dat kunnen overwegen (en neem je lekker ijsvrij!).

Heb je vragen?

Heb je een vraag over werken in de winkel tijdens extreme weersomstandigheden? Of tijdens het coronavirus? Neem dan contact op met een onderstaande vier vakbonden, zij helpen je graag verder:

AVV:  info@avv.nu, 070 - 4442140
CNV Vakmenseninfo@cnvvakmensen.nl, 030 -751 1001 
De Unieinfo@unie.nl, 0345-851 851
RMU Werknemersinfo@rmu.nu, 0318-543030

Meer weten?

De retail wordt geraak door allerlei bijzondere omstandigheden. Niet alleen het weer maar ook een lockdown. Wil je weten welke cao-afspraken gelden nu de winkels dicht zijn? Over verlof, ziekmelden en roosters bijvoorbeeld? Kijk dan hier voor meer informatie.

Meer info