12/03/2021 | Leestijd 4 minuten

Verrassende sollicitatietips! Zo ga jij baanbrekend naar ander werk

Ben jij je baan kwijt, of toe aan een andere job? Gerjan Apeldoorn geeft in zijn boek ‘Baanbrekend naar (ander) werk’ praktische adviezen om je droombaan te vinden. Nieuwsgierig? Hij licht voor Werk in de winkel alvast een tipje van de sluier op en geeft verrassende sollicitatietips. En, hij geeft twee boeken gratis weg!

Verrassende sollicitatietips! Zo ga jij baanbrekend naar ander werk

Kleur in je leven

Gerjan heeft na verschillende ervaringen (met successen en tegenslagen) zijn eigen droombaan gevonden. Als coach en trainer helpt hij mensen aan hun droombaan. Zijn boodschap? Laat vaste patronen los, verlaat je comfortzone en toon lef, daarmee ontstaat er (weer) kleur in je leven. 

Ontdek je kernwaarden

Volgens Gerjan weten mensen vaak niet wat zij écht willen. Dat komt omdat zij hun kernwaarden niet kennen. Gerjan: “Een baan moet bij je kernwaarden passen, anders wordt het niks. Onderzoek daarom eerst jouw kernwaarden en schrijf ze op. Denk aan een situatie waarin jij in jouw kracht stond. Welke acht eigenschappen passen daar goed bij? Die kernwaarden zitten van nature in jou. Zodra je ze hebt vastgesteld, leef jij je ze bewust na.” 

Versterk je gevoel van eigenwaarde 

Gerjan: “Hoe denk jij over jezelf? En wat zeg jij tegen jezelf? Wist je dat jouw gedachtes ook je gevoel en gedrag bepalen? Dat betekent dat de manier waarop jij met jezelf communiceert, de kwaliteit van jouw leven bepaalt. Wees daarom eens wat vriendelijker en niet zo streng voor jezelf. Maak een sollicitatieplan en ga aan de slag, maar leg de lat niet te hoog.”

Vergroot je mentale weerbaarheid 

Kom je niet door je eerste sollicitatieronde(s) heen? Geen paniek, zegt Gerjan: “Wanneer jij jouw mentale weerbaarheid groter wordt, worden tegenslagen makkelijker. En dat is maar goed ook, want tegenslagen horen nu eenmaal bij het leven.” Klinkt goed, maar hoe pak je dat aan? Gerjan: “Bijvoorbeeld met een dagroutine. Stel een doel: wat wil jij uit deze dag halen? Sta stil bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Praat met mensen die jou inspireren. En wees trots op jezelf: iedereen heeft talenten, dus jij ook, alleen heb je soms gewoon even pech.” 

5 sollicitatietips

  1. Bereid je goed voor. Aan de slag met jouw CV en sollicitatiebrief? Ho, stop, voet op de rem. Bereid je eerst héél goed voor. Dankzij een maximale voorbereiding, verkrijg je extra details en heb jij een streepje voor.
  2. Bel! Hoe je die extra informatie achterhaald? Via de website, LinkedIn of nog beter, de telefoon. De beller is altijd sneller! 
  3. Vind overeenkomsten. Heel vaak neemt een werkgever niet per se de beste sollicitant, maar de beste match aan. Lukt het jou om te achterhalen wat een organisatie écht belangrijk vindt, dan maak jij een hele goede kans om die baan te krijgen.
  4. Van CV naar CF. Wist je dat werkgevers slechts twaalf tot vijftien seconden naar een CV kijken? Belangrijk is dus om op te vallen! Met een onderscheidend CV, het Curriculum Future, val jij positief op tussen alle andere sollicitanten. (download hier een leeg CF). 
  5. Ga voor een 9+. Veel mensen vinden een 7,5 genoeg, maar dat werkt niet zo bij solliciteren. Tijdens een sollicitatie moet alles kloppen. Van foto tot CV. Stel jezelf dan ook de vraag: wil ik naar ander werk of wil ik écht naar ander werk? Daar zit het verschil tussen een 7,5 en 9+. 

Win een gratis boek!

Gerjan geeft twee gratis boeken weg! Kans maken? Mail jouw beste of meest creatieve sollicitatietip voor 26 maart 2021 naar info@werkindewinkel.nl

Bestel het boek!

Je kunt het boek bestellen op Managementboek.nl

 

Meer weten?

Ben je je baan kwijt, of denk je je baan te gaan verliezen? Youfit@retail is er voor medewerkers in de retail die zonder werk komen te zitten. Je kunt ook bij de coaches terecht voor alle andere vragen over je werk en je toekomst. Meer weten of een afspraak maken? Je kunt op werkdagen bellen met 030-7511900.

Meer info