02/08/2022 | Leestijd 1 minuut

Vanaf augustus 9 weken ouderschapsverlof tegen 70 procent loon

Baby op komst? Dan is er nog meer blij nieuws. Vanaf 2 augustus hebben ouders recht op negen weken ouderschapsverlof. De kersverse ouders krijgen in deze periode 70 procent van hun dagloon vergoed.

Vanaf augustus 9 weken ouderschapsverlof tegen 70 procent loon

Er lagen in het kabinet al eerder plannen voor een betaald ouderschapsverlof. Aanvankelijk ging het om een vergoeding van 50 procent in plaats van 70 procent. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het voorstel hiervoor naar de Tweede Kamer gestuurd. Het kabinet hoopt dat door het invoeren van dit betaald ouderschapsverlof, de drempel om ouderschapsverlof op te nemen lager wordt.

Het betaald ouderschapsverlof moet jonge vaders en moeders helpen om werk en zorg te combineren. Daarnaast zal het helpen om jonge moeders een gelijke kans te geven op de arbeidsmarkt en om jonge vaders een goede band op te laten bouwen met hun kind. Ouders geven bij hun werkgever aan dat ze gebruik willen maken van dit recht, werkgevers vragen vervolgens de uitkering aan bij UWV. Ouders die voor 2 augustus een kindje krijgen, kunnen hier ook gebruik van maken. Dit geldt tot de eerste verjaardag van het kind.

Meer weten?

In de cao Retail Non Food staan afspraken die werkgevers en werknemers hebben gemaakt over arbeidsvoorwaarden zoals ziekte, verzuim, zwangerschap en verlof.

Meer info