29/11/2022 | Leestijd 5 minuten

Van katoen tot kledingkast: hoe werkt de keten van de mode-industrie eigenlijk?

De meeste klanten die een kledingwinkel bezoeken hebben geen flauw benul welke lange weg dat stoere jasje heeft afgelegd voordat deze in de rekken kwam te hangen. En hoe zit dat met jou? Weet jij als retail-medewerker eigenlijk hoe de bedrijfsketen van de mode-industrie in elkaar zit? Fashion United zette de complete toeleveringsketen voor je op een rijtje.

Van katoen tot kledingkast: hoe werkt de keten van de mode-industrie eigenlijk?

Weet jij bijvoorbeeld wat een mode-agent eigenlijk doet? En waarom zitten al die schakels in de modeketen eigenlijk verspreid over de hele wereld? De productieketen van de mode-industrie wordt stap voor stap uitgelegd in dit artikel van Fashion United. In het kort zijn dit de verschillende schakels van de keten.

De toeleveringsketen maakt confectiekleding

De modewereld bestaat voor een groot deel uit de traditionele ‘supply chain strategie’, ofwel toeleveringsketen. Deze maakt de kleding die in grote aantallen wordt geproduceerd. Dit noemen we ook wel confectiekleding. Deze bestaat volgens Fashion United uit:

  • Stap 1: De grondstoffenproducent. Dit is de eerste speler in de bedrijfskolom en produceert de basismaterialen: dit zijn zowel natuurlijke (katoen, wol) als synthetische grondstoffen (polyester, etc.).
  • Stap 2: De grondstoffengroothandel. Deze verzamelt de basismaterialen van kleding.
  • Stap 3: De textielindustrie. Deze maakt garens van de ruwe basismaterialen.
  • Stap 4: Stoffengroothandel. Deze verkoopt bovenstaande stoffen weer door aan de productiebedrijven van de confectie-industrie.
  • Stap 5: Fabrikanten. Deze maken kleding van de stoffen. Door gebruik te maken van standaardmaten, is het produceren in massa eenvoudiger en goedkoper.
  • Stap 6: Groothandelaren van kleding. Deze distribueren de kleding die in de fabriek is gemaakt. Agenten, importeurs en modemerken verkopen en distribueren op hun beurt de confectie aan detaillisten: de winkeliers. 
  • Stap 7: Detailhandel. Deze koopt kleding in bij de vertegenwoordigers. Hier wordt de kleding aan de man gebracht en enthousiaste winkelmedewerkers, zoals jij zelf, waarschijnlijk.
  • Stap 8: De consument zou je als de laatste schakel in de modeketen kunnen zien.

Het aantal schakels van de mode-industrie

Dit klinkt alsof er wel heel veel schakels in de ketting zitten van de fashion-industrie. En dat is ook zo. De keten van de modebranche is - zeker in vergelijking met die van andere industrieën (zoals de voedselindustrie) – behoorlijk lang, zo vertelt duurzaamheidsexpert Willa Stoutenbeek in een radiogesprek met 'De Nieuws BV' (BNNVARA). De afgelopen decennia zijn al deze schakels bovendien op steeds globalere schaal met elkaar gaan samenwerken: wat wil zeggen, het proces verspreidt zich over de hele wereld. Kledingstukken worden vaak in het ene land ontworpen, in een ander land in elkaar gezet en wereldwijd verkocht. De periode van het ontwerpen tot uitleveren aan de winkel wordt de ‘lead time’ genoemd. Deze kan negen tot twaalf maanden duren.

Mode is gokken

Matthijs Crietee, secretaris van de vereniging International Apparel Federation, noemde de mode-industrie in een interview in ‘De Correspondent’ uit 2021 “één grote gokmachine”, want wie weet er nu wat mensen over een halfjaar of jaar willen dragen? De keten kan niet snel reageren op verschuivingen in de markt. Eigenlijk verloopt het hele proces daarom behoorlijk traag.

Kan het ook sneller?

Er zijn ook bedrijven die sneller en efficiënter opereren dan de traditionele ‘supply chain strategie’. De Spaanse modeketen Zara heeft de hele toeleveringsketen – van het ontwerp, tot de productie, logistiek en de verkoop - zo veel mogelijk in eigen beheer genomen. Ook zijn veel modebedrijven op lokale schaal gaan produceren (waaronder ook Zara). Dit wordt ‘nearshoring’ genoemd. De productie in lagelonenlanden zoals China wordt steeds vaker verruild voor bijvoorbeeld Portugal of Turkije. Dat past in deze tijd, nu maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds hoger op de agenda staat.

Verticale integratie

Maar de meest effectieve manier om de toeleveringsketen te versnellen, is verticale integratie. Denk bijvoorbeeld aan kledingmerken die hun eigen winkels openen. Of retailers die zelf merken gaan maken. In de mode-industrie noemen we modebedrijven die hun eigen kleding ontwerpen, produceren en verkopen, verticale retailers, verticaal geïntegreerde spelers, of kortweg ‘verticals’. 

Het complete artikel van Fashion United over de stappen van de bedrijfsketen in de mode-industrie, vind je hier.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe de mode-industrie in elkaar zit? Bij Detex-opleidingen kun je van alles leren over het productieproces, tot de bedrijfsketen en marketing. De opleiders van Detex bieden een breed scala aan trainingen en opleidingen voor mensen in de modebranche.

Meer info