27/05/2016 | Leestijd 3 minuten

Vakantiedagen, weet jij hoe het zit?

Je kent het wel, je wilt graag met vakantie, maar jouw werkgever kan jou juist die periode niet missen omdat een aantal andere collega’s dan al met vakantie zijn. Daar sta je dan… Weet jij welke regels er zijn opgenomen in de cao rondom vakantiedagen? We zetten het allemaal nog even op een rijtje, zodat je weet wat je kan verwachten.

Vakantiedagen, weet jij hoe het zit?

Als werknemer heb jij natuurlijk jaarlijks recht op vakantiedagen. Van deze vakantiedagen kan jouw werkgever een aantal collectieve vrije dagen aanwijzen, bijvoorbeeld de dagen tussen Kerst en Oud & Nieuw, het carnavalsweekend of tijdens een kleine verbouwing.

Werk je in de woonbranche, dan heb je volgens de cao Wonen op fulltime basis recht op 185 vrije uren (25 dagen) per jaar. Als je maar een deel van het jaar hebt gewerkt en/of niet op fulltime basis werkt, dan heb je naar verhouding recht op een evenredig deel.

Als jij vakantiedagen wilt opnemen, dan dien je dit schriftelijk aan te vragen. Jouw werkgever mag een aanvraag voor vakantie in principe niet weigeren, tenzij er zwaarwegende bedrijfsbelangen (zoals bezetting) van toepassing zijn of wanneer jij niet voldoende vakantiedagen hebt opgebouwd. Maar let op! Reageert jouw werkgever niet binnen 2 weken, dan wordt de vakantie automatisch vastgelegd.

Wanneer jij jouw opgebouwde vakantiedagen niet allemaal op kan maken binnen één jaar, dan mag je deze altijd meenemen naar het volgende jaar. Maar, je moet de wettelijke vakantiedagen dan wel binnen 6 maanden van dat jaar opnemen. Jouw werkgever mag van de vervaltermijn van 6 maanden afwijken, maar alleen als dit niet in het nadeel is van jou als werknemer.

Het afkopen van wettelijke vakantiedagen is tijdens dienstverband niet mogelijk. In de cao Wonen is ook geen regeling over het kopen en/of verkopen van vakantiedagen opgenomen.

Als werknemer kun jij ook extra dagen opbouwen, afhankelijk van de leeftijd of de lengte van het dienstverband. Dit is terug te vinden in de cao.

Het kan natuurlijk ook weleens voorkomen dat je ziek bent. Ook dan bouw je nog volledig vakantie op. Wanneer jij vakantie wilt opnemen tijdens jouw ziekte, dan moet jouw werkgever eerst contact opnemen met de Arboarts. Als deze geen bezwaar heeft kan jouw werkgever het verlof toekennen en de afspraak maken dat de dagen worden afgetrokken van het vakantiesaldo.


Let op! De CAO wonen is officieel verlopen. Hij blijft wel van toepassing voor woonbedrijven die lid zijn van werkgeversorganisatie Inretail, of als er nog naar de CAO wonen wordt verwezen in uw arbeidsovereenkomst.

Heb je een vraag over de CAO wonen kijk dan eens bij “ veelgestelde vragen” op werkindewinkel.me/veel-gestelde-vragen. Staat jouw vraag er niet bij neem dan contact op met je rechtsbijstandsverzekering, een wetswinkel of een vakbond.