10/03/2022 | Leestijd 2 minuten

Tuintrends 2022 #1: Fresh Start

De lente is gestart! Tijd om de tuin voorjaarsklaar te maken. Tuinbranche Nederland signaleert drie tuintrends voor 2022. Trend nummer 1: Fresh Start. Een frisse, lichte tuin waar je meteen een opgeruimd gevoel van krijgt.

Tuintrends 2022 #1: Fresh Start

De tuintrend Fresh Start is een strakke, cleane tuin waar wit de boventoon voert. Die kleur staat symbool voor een frisse blik op de toekomst. Het wit komt terug in meubels en accessoires die eenvoudig en strak zijn van vorm. De beplanting bestaat vooral uit (witte) bloemen en (groene) planten. Heldere kleuraccenten zoals paars versterken de frisse uitstraling van het weelderige wit. Deze trend biedt simpele, praktische oplossingen om efficiënt met de beschikbare vierkante meters in de tuin om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een plantenwand met verplaatsbare plantenbakken, verrijdbare potten of een zwevende ligstoel boven het groen.

Fresh Start betekent ook het breken met oude patronen en een (nieuwe) start maken op gebied van duurzaamheid, klimaatoplossingen en biodiversiteit. Bijvoorbeeld door tegels (deels) te vervangen door gras of planten. Dat is beter voor het afvoeren van water. Daarnaast mogen bijen, vlinders en andere bestuivers ook rekenen op een warm onthaal in een strak vormgegeven insectenhotel en volop beplanting waar ze makkelijk nectar kunnen vinden. Fresh Start betekent ook zuinig omgaan met het milieu, er wordt dan ook veel gebruik gemaakt van gerecyclede materialen.

Groenambassadeurs

NL Leert Door biedt onder andere de  opleiding voor groenambassadeur aan. Als je in een tuincentrum werkt, dan kun je een gratis training doen. Je leert in deze training wat je als groene klimaatpleinambassadeur moet weten over onder andere over goede grond, bomen en planten die tegen droogte kunnen, klimaatmaatregels en hoe je een bio-diverse tuin kunt realiseren.

Fotocredits

01  Maayke de Ridder, ontwerp Ecospace studios

02  Maayke de Ridder, ontwerp Darren Hawkes Landscapes

03  Maayke de Ridder, ontwerp Louise Wright