12/08/2021 | Leestijd 5 minuten

Terug van vakantie? Laat je testen! En ga veilig weer aan het werk

De kleurcodes in veel landen aangepast en gelukkig kunnen we weer op vakantie! Toch is reizen niet zonder risico, er is nog altijd kans op besmetting met het coronavirus. Daarom zijn er restricties en adviseert de overheid alle vakantiegangers die terugkeren zichzelf te testen. Ook als ze in Nederland zijn weggeweest. Zeker als je weer aan het werk gaat is dat wel zo veilig voor je jezelf, je collega’s en de klanten in de winkel. 

Terug van vakantie? Laat je testen! En ga veilig weer aan het werk

Coronamaatregelen kunnen van de ene dag op de andere veranderen. Kijk altijd voor het laatste coronanieuws en actuele maatregelen voor de detailhandel op de coronanieuwspagina van Werk in de winkel en op de site van de Rijksoverheid.

Eindelijk, reizen kan weer, de coronamaatregelen zijn versoepeld, maar het coronavirus is nog niet weg. Om te voorkomen dat je besmet terugkomt na je vakantie, geeft de overheid aan iedereen die het advies om je te testen na een vakantie of reis in het buitenland. Dat geldt ook als je in eigen land op vakantie bent geweest. En ook als je volledig gevaccineerd bent. Welke test je gebruikt, hangt af van het land waar je vandaan reist en hoe je reist. Situaties kunnen snel veranderen, kijk altijd op de website van de Rijksoverheid voor actuele informatie.

Er zijn vier soorten kleurcodes:

 • Groen: er gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s die niet in Nederland gelden.
 • Geel: er zijn veiligheidsrisico’s, maar die zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
 • Oranje: er zijn veel veiligheidsrisico’s, dus reis alleen als het noodzakelijk is.
 • Rood: niet reizen.

Op Nederland Wereldwijd vind je het laatste nieuws over de kleurcodes.

Negatief testbewijs bij terugkomt

Je moet als reiziger een negatief testbewijs kunnen laten zien bij vertrek uit een corona-risicogebied naar Nederland. Dit geldt voor iedereen van 12 jaar en ouder. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als je een geldig vaccinatiebewijs hebt. Ben je een inwoner van de Europese Unie? Dan is een herstelbewijs ook goed (handig: dit kun je in de CoronaCheck app zetten). Heb je die niet, zorg dan voor een negatieve testuitslag (NAAT(PCR)-test van maximaal 48u oud bij vertrek óf een sneltest van maximaal 24u oud bij vertrek). Zie de site van de Rijksoverheid voor de actuele regels voor reizigers die terugkeren.

Testen. Testen. Testen

Ook al ben je gevaccineerd, het advies is om je altijd te laten testen. Per kleurcode is er een advies om je te laten testen:

 • Voor landen met een groen reisadvies geldt: doe een zelftest voordat je anderen ontmoet of weer naar je werk of naar school gaat (ook als je gevaccineerd bent).
 • Voor alle andere landen zonder groen reisadvies geldt:  
  • wanneer je geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs hebt, test je op dag 2 en dag 5 na aankomst met een zelftest of bij de GGD;
  • wanneer je wel een vaccinatiebewijs of herstelbewijs heeft, doe je  een zelftest na aankomst, voordat je anderen ontmoet of weer naar je werk of naar school gaat.
 • Gebruik geen zelftest als je coronaklachten heeft. Maak dan een afspraak bij de GGD en blijf thuis tot je de uitslag hebt.

Lees meer over het advies van de overheid over testen na aankomst.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/testen-na-aankomst-in-nederland

In quarantaine 

 • Kom je terug uit een oranje of rood gebied? Dan ga je tien dagen in quarantaine. Deze quarantaineplicht geldt ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs. Met een negatieve coronatest bij de GGD op dag 5 kunt je de duur van het thuisblijven verkorten.
 • Heb je klachten die lijken op corona zoals hoesten of verkoudheid? Dan ga je altijd in quarantaine. Doe geen zelftest, maar maak een testafspraak bij de GGD

Lees op de site van de Rijksoverheid meer over (zelf)testen

Zorg dat je weet waar je aan moet voldoen als je terugreist. Met de checklist van de overheid weet je in een paar stappen wat je moet doen.

Meer weten?

Lees meer over het advies van de overheid over testen na aankomst.

Meer info