08/02/2021 | Leestijd 2 minuten

Ook bij strenge vorst mogen klanten de winkel niet binnen

Vanaf 10 februari mogen klanten hun bestelling afhalen bij niet-essentiële winkels. Het winterse weer verandert echter niets aan de strenge maatregelen rondom click & collect. Klanten moeten ook tijdens strenge vorst bij het afhalen van hun bestelling buiten de winkel wachten. 

 

Ook bij strenge vorst mogen klanten de winkel niet binnen

Coronamaatregelen kunnen van de ene dag op de andere veranderen. Kijk altijd voor het laatste coronanieuws en actuele maatregelen voor de detailhandel op de coronanieuwspagina van Werk in de winkel en op de site van de Rijksoverheid.

Klanten mogen vanaf woensdag 10 februari hun bestelde artikelen afhalen bij niet-essentiële winkels. Ze kunnen thuis online of telefonisch hun bestelling doorgeven vier uur later in de winkel ophalen. "Dat gebeurt aan de deur. Het is vanwege de veiligheid echt niet de bedoeling dat de consument naar binnengaat", aldus de woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken. Zij raadt aan een afhaalschema te maken, met zes klanten per kwartier. Zodat mensen niet lang buiten hoeven te wachten. 

Slechte weersomstandigheden

Retailorganisaties hebben met het oog op de vrieskou nog gepleit voor het versoepelen van de maatregelen, maar zonder succes. "Het zou al heel wat schelen als de bestellingen in het voorportaal van de winkel kan worden afgehaald", aldus Jan Meerman van brancheorganisatie INretail. 
Door de het barre weer van dit moment zal er waarschijnlijk geen run zijn op het afhalen van spullen bij de winkel. "Slechte weersomstandigheden nodigen per definitie niet uit tot een bezoek aan de winkelstraat", aldus INretail. Dat de klant de winkel niet in mag, maakt het niet aantrekkelijker, stelt de brancheorganisatie. 

Click & collect

Niet-essentiële winkels hebben lang gelobbyd voor de click & collectmogelijkheden. Vorige week dinsdag tijdens de coronapersconferentie liet demissionair premier Mark Rutte weten overstag te gaan, mits er strenge regels worden gehanteerd. "De risico's zijn klein als de voorwaarden zo streng zijn dat het niet te druk kan worden in de winkelstraat. En dat betekent dat winkels gesloten blijven, maar dat we wel deze aanpassing aan de lockdown willen doen", legde de premier uit.

Meer weten?

Werk je in een (niet-essentiële) winkel en wil je alles weten over de gevolgen van de lockdown en de coronamaatregelen? Kijk dan op onze nieuwspagina over het coronavirus

Meer info