12/03/2020 | Leestijd 3 minuten

Onderzoek: Zou jij je eigen feestdagen willen kiezen?

Heb jij er al eens over nagedacht om op je eigen verjaardag of die van je kinderen of een andere belangrijke dag vrij te zijn, zonder daarvoor een vakantiedag te hoeven opnemen? Hoe dit mogelijk is lees je hieronder.

Onderzoek: Zou jij je eigen feestdagen willen kiezen?

In de cao Retail Non-Food is een afspraak gemaakt over een proef met individuele feestdagen in 2020. We zijn benieuwd hoe jij hierover denkt. Als dat positief is, zou het kunnen dat we je werkgever vragen om mee te doen aan deze proef.

Wat betekent deze regeling voor jou?

Op dit moment zijn er in de cao collectieve feestdagen benoemd. In de proef is er de mogelijkheid om de in de cao benoemde collectieve feestdagen in te wisselen voor dagen die voor jou belangrijk zijn, dus voor jouw individuele feestdagen!

De collectieve feestdagen in 2020 zijn Nieuwjaarsdag, beide Paasdagen, Hemelvaartsdag, beide Pinksterdagen, beide Kerstdagen, Koningsdag en Bevrijdingsdag.

Deze collectieve feestdagen kun je bijvoorbeeld inruilen voor je eigen verjaardag of die van je kinderen, je trouwdag, Sinterklaas, Suikerfeest, dus eigenlijk elke dag die voor jou belangrijk is. Maak je hier gebruik van, dan wisselt ook de dag waarop je feestdagentoeslag krijgt.  

Hoe werkt het?

Stel, je vindt het niet erg om op Tweede Paasdag te werken en wilt dan ook in 2020 gewoon op die dag werken. Op je trouwdag wil je graag vrij zijn. Je kunt die dagen dan ruilen. Je werkgever zal in dat geval zoveel mogelijk rekening ermee houden dat je vrij wilt zijn op je trouwdag en zal je proberen niet in te roosteren. Wel kan het zo zijn dat bij het niet rondkrijgen van de bezetting je werkgever je toch moet inroosteren op je trouwdag. Als je alsnog werkt op je trouwdag, dan ontvang je wel een feestdagentoeslag, zoals je die normaal gesproken op de verplaatste feestdag zou hebben ontvangen.

Wat zijn de regels bij de proef?

Als een werkgever meedoet aan de proef, kun je als medewerker meedoen als:

  • je een contract van minimaal 16 uur per week hebt;
  • de collectieve feestdag die je ruilt binnen je lopende contract valt;
  • je normaal gesproken werkt op de dag waarop de collectieve feestdag valt.  

Interessant en eventueel meedoen?

Als je dit een interessante afspraak vindt, geef dit dan s.v.p. aan via dit contactformulier. Als je zou willen dat je werkgever meedoet met de proef, geef dan, ook via het contactformulier, vóór 27 maart 2020 je naam, telefoonnummer en e-mailadres en de contactgegevens van je werkgever door. Wij kunnen dan eventueel je werkgever benaderen met de vraag of hij hieraan mee wil doen. Werkgevers kunnen zich uiteraard ook zelf aanmelden voor deelname.

Deze pilot is een samenwerking tussen INretail, De Unie, AVV en CNV Vakmensen

Meer weten?

Als je nog vragen hebt, stel ze dan aan AVV, CNV, De Unie of INretail.

Meer info