01/09/2017 | Leestijd 3 minuten

Niets is wat het lijkt…

Nu de economie een flinke spurt maakt, zijn ontwerpers weer druk aan het experimenteren en worden alle mogelijkheden van materialen verkend. Daarbij word je vaak flink voor de gek wordt gehouden en blijkt die vaas van leer toch gewoon keramiek te zijn.  

Niets is wat het lijkt…

Door Marie Gon

We willen verrast worden en vinden het fijn om weer bijzondere items in huis te hebben; die zelf ontdekte pareltjes die een ereplaats krijgen in onze persoonlijke gallery thuis. Bijzondere ontwerpen vind je nu volop, want ontwerpers zoeken continu naar de mogelijkheden van de materialen waar ze mee werken. Bijvoorbeeld die van textiel en keramiek.  

Bedrieglijk echt 

Textiel wordt in vormen geperst, stijver gemaakt of juist fragieler om een bepaalde uitstraling te creëren. Door stof te ‘verstijven’ kunnen mooie vouwen in een stof geperst worden, waardoor weer compleet nieuwe vormen gemaakt kunnen worden: hoekiger, geometrisch, scherper, anders. Keramiek kan er bedrieglijk echt uitzien als textiel, leer of hout. Pas als je het vastpakt, voel je dat het toch echt keramiek is. De toepassing van 3D-printing wordt steeds ‘gewoner’, ook bij keramiek, en de vormen die geprint worden, worden steeds geavanceerder.  

Zeepbel 

Je ziet ook vernuftige combinaties die materialen minder zwaar maken. Ik kwam een boekenkast eens een prachtige planken tegen met een zichtbare binnenzijde van karton. Veel lichter dan massief hout en meteen ook heel decoratief. Naast spannende productontwerpen zijn er ook nog geweldig om installaties om te bekijken. Je komt ze tegen op een beurzen, in een museum of gallery, of gewoon op straat. Tijdens de meubelbeurs in Milaan stond er in een donkere ruimte een reusachtige lamp. De ogenschijnlijk gewone peertjes, gleden als zeepbellen uit hun fitting om uiteen te spatten in een pluimpje rook. Een schouwspel waar mensen geamuseerd naar keken. Kijk ook eens met andere ogen naar materialen en laat je verrassen door de mogelijkheden! 


Marie Gon is interieurstylist met een grote passie voor kleur. Ze reist stad en land op zoek naar inspiratie en bezoekt beurzen in binnen- en buitenland.