29/04/2017 | Leestijd 2 minuten

Naar huis als het rustig is?

Mag ik naar huis worden gestuurd als het rustig is in de winkel? Deze vraag komt regelmatig binnen bij vakbond AVV. Naar huis sturen mag, of je krijgt doorbetaald hangt af van je contract.

Naar huis als het rustig is?

Een werkgever mag je naar huis sturen als hij geen werk voor je heeft, maar de gevolgen voor de doorbetaling van je loon hangen af van je arbeidscontract. Dit zijn de mogelijkheden: 

  • Oproepcontract: 
    Heb je een oproepcontact of een nul-uren contract, dan heb je veel onzekerheid over je werk. In de wet staat daarom dat je bij een oproep minimaal drie uur salaris krijgt. Word je dus na één uur naar huis gestuurd, dan krijg je toch voor drie uur betaald. Je hoeft deze uren later niet in te halen.  
  • Arbeidscontract < 15 uur: 
    Heb je een arbeidscontract voor minder dan 15 uur per week zonder vaste werktijden, dan heb je volgens de wet ook recht op minimaal drie uur salaris als je bent gekomen om te werken en het blijkt rustig.  

In andere gevallen dan hierboven staan, heb je volgens de wet geen recht op het minimum van drie uur. Heb je bijvoorbeeld een arbeidscontract voor minder dan 15 uur en wél vaste werktijden, dan geldt het minimum van drie uur niet. Maar als er een rooster is vastgesteld, dan reken je erop dat je die uren kunt werken. Het is de verantwoordelijkheid van je werkgever om te zorgen dat er voldoende werk is.  Dus als je werkgever je naar huis wil sturen omdat het rustig is in de winkel, dan kan dit alléén met jouw instemming. Anders zal je werkgever moeten bekijken of er ander werk is dat je kunt doen tijdens de ingeroosterde uren.  

Heb je vragen rondom werktijden en arbeidsduur (of andere arbeidsvoorwaarden) dan kun je deze stellen aan AVV op www.avv.nu