08/09/2021 | Leestijd 3 minuten

Meneer van Hout plant 1 boom per 3 verkochte meubelen

Bij Meneer van Hout zijn ze dol op hout. Dat laat de naam al raden. Maar tegelijkertijd willen ze hier graag iets terugdoen voor de natuur. Want die eikenhouten tafel waaraan we gezellige avonden beleven, komt wel ergens vandaan. Daarom is het bedrijf uit het Utrechtse Veenendaal donateur van Trees for All en wordt er één nieuwe boom per drie verkochte meubelen geplant.

Meneer van Hout plant 1 boom per 3 verkochte meubelen

Stop verdere ontbossing

Wat is de perfecte eikenhouten tafel? Over smaak valt niet te twisten. Maatwerk, dát wil de klant tegenwoordig. Alles customizen naar wens, van de houtkleur tot afmeting en onderstel. Mét een goed gevoel. Vandaar dat Paul Hartog, oftewel ‘Meneer van Hout himself’ twee jaar geleden bij Trees for All aanklopte. Een project dat bomen plant in de jungles van Ghana – maar ook in onze eigen bossen in Overijssel. Paul: “Het is onze bijdrage tegen verdere ontbossing.”

 

 ‘Negen van de tien mensen die bij ons langskomen, kopen iets. Daar zijn we trots op.’

Duurzaamheidslabels

Paul: “Klanten vragen weleens naar bepaalde duurzame certificaten. Maar als een retailer één baaltje hout in de zaak heeft liggen met een FSC® of PEFC™-label, mag die zichzelf al een certificaat aanmeten. Kijk, ik pretendeer ook niet dat wij nou meteen 100% duurzaam zijn, maar we willen wel het idee hebben dat we echt iets betekenen.”

Design en hout

Paul Hartog altijd al een oogje voor design. Hij kende bovendien iemand die handelde in hout. Paul, de creatieve ondernemer die hij is, zag hij een business opportunity. Paul: “Nu, zes jaar verder werken hier allemaal vakmensen die echt passie hebben voor hun werk. Het zijn kunstenaars, die doordeweeks bij ons bezig zijn, en in de avonduren en weekenden hun artistieke veren uitslaan.”

Conversie

Paul: “Negen van de tien mensen die hier binnenlopen, koopt iets. Daar zijn we trots op. Blijkbaar zijn ze dan wel enthousiast. Er bestaat een grote golf van aanbieders op het gebied van leuke designmeubels, en het internet geeft natuurlijk ook veel concurrentie. Vanaf dag één dat we zijn begonnen met het bedrijf, wilden we de ketting tussen producent en consument zo kort mogelijk te maken. Vanaf het begin wilden we anders zijn dan andere partijen.”

3D-lampen

Paul: “Wist je dat we een 3D-printer hebben staan? Ik hou wel van dat soort technische hoogstandjes. Aanvankelijk hebben we het apparaat gekocht voor de fabricage van die dopjes onder de tafelpoten, weet je wel? Maar je kunt er ook creatief mee aan de slag!”

Totaalconcepten

Paul: “Ook voor gietvloeren en stalen kozijnen kun je tegenwoordig bij ons terecht. We willen een totaalconcept neerzetten, ‘one stop shopping’. Daar hebben we niet gelijk een hele productiestraat voor nodig – ons huidige collectie wordt momenteel aangevuld met andere leuke interieurmerken.”