28/05/2021 | Leestijd 4 minuten

Lorella Rubino: "Ik hield me nooit bezig met mode. Maar nu ben ik stapelverliefd op retail!"

Lorella Rubino (23) vond mode eerst maar niks, maar daar bracht haar moeder verandering in: “Ik werkte met kinderen, maar wilde iets nieuws. In de winkel waar mijn moeder werkt, stond een vacature open. Zij wist me enthousiast te maken om te solliciteren, ik dacht, waarom ook niet. Proberen kan altijd. Zo gezegd, zo gedaan. Het resultaat? Ik werd op slag verliefd.”

Lorella Rubino: "Ik hield me nooit bezig met mode. Maar nu ben ik stapelverliefd op retail!"

Eén grote familie

Lorella werkt nu als modeadviseur bij Janse Mode Woman in Capelle aan de IJssel. Een bedrijf met 14 filialen, maar een familiair karakter: “De sfeer is gemoedelijk, de lijntjes kort en alles is bespreekbaar. Hier heerst geen top-down mentaliteit. Nee, hier doen wij het écht samen. Als één team. Mijn moeder werkt als leidinggevende. Ik als modeadviseur. In die rol houd ik me bezig met het geven van goed advies, maar bijvoorbeeld ook met het uitpakken van vracht en inhangen van kleding. Heerlijk, die diversiteit.”

Tegenwoordig hebben de mensen zo veel kennis van mode en stoffen.

Detex opleiding 

Werken in winkel vraagt om de nodige vaardigheden en goede portie basiskennis. Als nieuwkomer in de retail had ze nog wel het nodige te leren. Sinds vorige maand heeft Lorella haar diploma ‘Mode Adviseur’ van Detex op zak: “Toen ik bij Janse Mode Woman startte, had ik helemaal geen verstand van mode. Ik hield me er simpelweg niet zo mee bezig. Wel had ik, onder andere door een baan bij Intertoys, ervaring in de verkoop. Om mijn modekennis op pijl te brengen, liet mijn werkgever me een opleiding bij Detex doen. Hier leerde ik alles over de geschiedenis van de mode, verschillende stijlen, materialen, textielcombinaties en het geven van goed advies.”

Non-verbale communicatie

Lorella zag deze opleiding als zeer gewenst, of nee, eigenlijk noodzakelijk: “Tegenwoordig hebben de mensen zo veel kennis van mode en stoffen. Als ik daarin achterloop, kom ik niet professioneel over. Dat wil ik niet. Waar ik mezelf nog meer in wil verdiepen? Verkooptechnieken en non-verbale communicatie. Ik heb een mimiek die ik maar moeilijk in bedwang kan houden. Als ik iets niet mooi vind, zien mensen dat meteen aan mij. Dat is eerlijk, maar soms niet zo handig. Daarom leer ik dit graag iets meer in toom te houden.”

Stapje uit de comfortzone 

In haar werk adviseert Lorella een brede doelgroep van modebewuste vrouwen, waaronder ook de oudere dame. “Vaak stapt deze vrouw met een bepaalde (veilige) wens bij mij naar binnen. Ik geniet ervan, als ik haar dan toch kan verrassen. Bijvoorbeeld door haar een stapje buiten haar comfortzone te laten zetten. Voorbeeldje? Print op print of kleur op kleur is nu helemaal hip. Maar de oudere vrouw, die ziet dat vaak niet zitten. Zij denkt al snel: ‘Oh, dat staat mij vast niet! Daar ben ik te oud voor.’ Maar op het moment dat zij het toch probeert, vindt ze het vaak geweldig. Als zo’n dame dan met een glimlach op haar gezicht naar buiten stapt, krijg ik een heel voldaan gevoel.”

Groot dromen

Kortom, Lorella heeft (onverwachts) haar passie gevonden: “De materialen, de klanten, het geven van advies. Ik vind het helemaal geweldig. Hier wil ik alleen maar meer en meer van. Mijn droom? Ooit iets voor mezelf beginnen. Een eigen kledinglijn bijvoorbeeld. Wie had dat, met mijn disinteresse in mode, ooit gedacht?”

Meer weten?

Detex biedt verschillende opleidingen en trainingen gericht op de retail mode. Kijk op de site van Detex voor de mogelijkheden.

Meer info