12/05/2020 | Leestijd 4 minuten

“Loopbaancoaching mag juist heel leuk zijn!”, vertelt coach Jochem

Loopbaancoach Jochem van Lunteren (30) geeft via Youfit@retail advies aan medewerkers in de retail. Hij noemt zichzelf een ‘geboren puzzelaar’. “Bij elke klant die ik spreek, begin ik enthousiast met spelen, schuiven en uitpluizen hoe diegene in elkaar zit.” Maar wanneer ga je naar een loopbaancoach? En wat bespreek je met zo iemand?

“Loopbaancoaching mag juist heel leuk zijn!”, vertelt coach Jochem

Jochem: “Elke keer dat ik iemand begeleid als coach, voelt dat een beetje alsof we samen een ui aan het pellen zijn. Laagje voor laagje, proberen we die persoon te helpen het eigen karakter te doorgronden tot de kern. Ik vind het belangrijk om mensen te helpen aan een plekje op de arbeidsmarkt. Want in het westen hebben we nu eenmaal de neiging onze identiteit te verbinden ons werk. Hoe beter mensen op hun plek zitten, hoe gelukkiger ze zijn en hoe mooier de wereld wordt.”  

Hoe meer mensen goed op hun plek zitten, hoe mooier de wereld wordt! 

Jochem: “Loopbaancoaching mag vooral heel leuk zijn! Juist! Het is toch tof om jezelf op speelse wijze te leren kennen? Weet je wat ik bijzonder vind? Veel mensen die ik spreek, denken uitgegroeid te zijn op de huidige werkplek. Ze willen iets anders, maar wat? Dat kunnen ze moeilijk benoemen. Vaak blijkt dat het werk op een paar zaken wringt. Als je dat oplost, komt er weer ruimte om opnieuw te oriënteren. Dat kan extern, maar in meer dan de helft van de gevallen blijven mensen toch bij hun werkgever, met nieuwe energie. Of ze groeien door naar een nieuwe functie. Kijk maar naar Esmeralda Hiel, de storemanager die ik heb begeleid bij Prénatal.” 

Powervrouw Esmeralda 

“Ik vind Esmeralda zo’n powervrouw! Als storemanager bij Prénatal zat ze niet meer zo goed op haar plek. Kordaat als ze is, nam ze vrijblijvend contact met ons op en werd ik haar coach. Het gemak waarmee ze zich openstelde, maakte dat heel zinvol en gezellig. Door onze gesprekken kon Esmeralda veel beter verwoorden wat zij wilde in haar werk. Daarmee kon ze het gesprek met haar leidinggevende aangaan. Zodoende kreeg ze het zelfvertrouwen om de functie aan te gaan: filiaalmanager bij de grote winkel van Prénatal op de ArenA Boulevard. Nu zit ze helemaal op haar plek. Ze heeft meer verantwoordelijkheden en leert nieuwe dingen, waaronder het opleiden van stagiaires. Want één van de inzichten die ze kreeg, was dat ze energie krijgt van het werken met jonge mensen. Mooi hè?”    

Moodboards, of toch liever een luisterend oor? 

Jochem: “Ik zou iedereen als tip willen meegeven om af en toe stil te staan bij je werkplek. Wie ben je en wat wil je? Moet je je aanpassen aan bepaalde omstandigheden - zoals digitalisering of een crisis? Iedereen verdient een maatwerk begeleidingstraject. De ene werknemer maakt bij James Loopbaan een compleet moodboard van de ideale carrière, de andere wil vooral even een luisterend oor. Wees niet bang om gewoon eens met iemand te babbelen – al is het maar via de telefoon. Ook juist als het goed gaat in je carrière, en je dat vast wilt houden. Baat het niet, dan schaadt het niet!”  

Benieuwd naar het verhaal over Esmeralda, werknemer bij Prénatal? Klik hier. 

Meer weten?

Heb je interesse in een gratis gesprek met een loopbaancoach? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Youfit@retail. Coaches zoals Jochem helpen je graag verder. En, elke woensdagavond is er een spreekuur van 19.00 tot 21.00 uur. Bel of app 06-22201862 en je krijgt meteen een coach aan de lijn die graag antwoord geeft op jouw vragen.

Meer info