08/05/2020 | Leestijd 3 minuten

Let op! 5 tips voor een betere concentratie

Stel. Je wordt afgeleid. Door een grap van een collega. Of een appje. Wist je dat je dan maar liefst 23 minuten nodig hebt om opnieuw in concentratiemodus te belanden? Dat is precies de reden dat externe prikkels zo ongezond zijn. Want door jezelf toe te staan om te reageren op afleiding, verhoog je de hoeveelheid stress die je beleeft tijdens het uitvoeren van een opdracht. Reden genoeg dus, om die focus te bewaren!

Let op! 5 tips voor een betere concentratie

Het is wetenschappelijk bewezen dat we dus bijna een half uur nodig hebben om opnieuw in concentratie te komen, na een korte afleiding. Voel jij je ook weleens overspoeld door prikkels? Geen wonder, gezien de huidige informatiestroom van alle kanten. Je leven zit vol met afleidingen.  

Vijf tips om te zorgen voor een betere concentratie: 

  1. Slaap voldoende. Na een slapeloze nacht is een goede concentratie vrijwel onmogelijk. Wetenschappers hebben weleens een groep mensen opzettelijk wakker gehouden om te kijken wat de gevolgen daarvan zijn. Conclusie: ze presteerden veel slechter.   
  2. Las pauzes in. Zo kan je brein even bijkomen. Volg bijvoorbeeld de beroemde Pomodoro Techniek (ontwikkeld door Francesco Cirillo in de jaren tachtig) waarbij je tijdens een grote taak steeds 25 minuten werkt en dan vijf minuten pauzeert. Het idee erachter is dat je steeds kleine deadlines ervaart, waardoor je de vaart erin houdt, maar toch voldoende rust bewaart.  
  3. Mediteer. Dat is niet alleen ontspannend, het kan ook helpen om je concentratievermogen te verbeteren. In feite is meditatie eigenlijk niets anders dan je aandacht richten op een bepaald object of je ademhaling. Zo’n tien tot 20 minuten mediteren per dag is al voldoende voor een merkbare verbetering in focus. 
  4. Beweeg. Visualisaties van de hersenen tonen aan dat de neuronen in ons brein worden geactiveerd door beweging. Dus sta voldoende op, wandel een blokje om of fiets even naar de supermarkt.  
  5. Drink koffie en thee. Zowel de actieve stoffen cafeïne als theïne zorgen ervoor dat je je beter kunt concentreren op je werk. En dat je minder fouten maakt, minder snel moe wordt en je geheugen beter functioneert. Maar overdrijf niet: met te veel koffie of thee, kun je juist gespannen of zenuwachtig worden, of last krijgen van slapeloosheid.