09/08/2021 | Leestijd 4 minuten

“Ik krijg elke dag meer feeling met deze bamboe sneakers”

Jessica de Bruijn (24) staat in de winkel van Bamburista: een sneakershop in Den Haag met schoenen van 100 procent bamboe. Hoe dat is? “Ik werk niet met honderden schoenen van verschillende materialen, maar met één schoen van één materiaal. Daardoor kom ik steeds dichter bij het product te staan.”

“Ik krijg elke dag meer feeling met deze bamboe sneakers”

Van toerisme naar verkoop

Jessica studeerde Toerisme in Rotterdam. Ze werkte in de hotellerie en ‘food & beverage’, maar kwam door Corona zonder werk te zitten. Daarom besloot ze in de winkel van haar twee zussen te gaan werken: Bamburista. “Ik geniet ervan om onder de mensen te zijn. Daarom ben ik ook toerisme gaan studeren. Toen Corona kwam, ging ik bij Bamburista aan de slag. Een milieuvriendelijk merk dat hier in Den Haag sinds kort ook een eigen winkel heeft.”

Ik geniet er het meeste van als iemand blij verrast is. Want een schoen van bamboe, dat kent niet iedereen.

Sneakers van bamboe

Sinds een paar jaar runnen de zussen van Jessica (Lisa en Claire) een matcha theebar in Den Haag. Hun hele interieur is van bamboe. Op een beurs leerden ze dat je van bamboe ook stof kunt maken. Zo ontstond het idee voor Bamburista: sneakers van bamboe. Nu, een paar jaar later, heeft Bamburista een team van vijf, waaronder Jessica. Als verkoopster is zij het aanspreekpunt op de winkelvloer.

Verbazen en verrassen

Als Bamburista alleen een webshop had, zou Jessica hier niet werken. Computerwerk is nou eenmaal niets voor haar. “Op de winkelvloer ervaar ik échte ‘beleving’. Hier kom ik er op een hele leuke en speelse manier achter wie de doelgroep is. Sommige mensen stappen doelgericht naar binnen, anderen compleet verbaasd naar buiten. Ik geniet er het meeste van als iemand blij verrast is. Want een schoen van bamboe, dat kent niet iedereen.”

Storytelling met een ‘sausje’ van liefde en passie

Volgens Jessica verkoopt de schoen zich vaak vanzelf. Daar is dan alleen nog een ‘sausje’ van liefde en passie voor nodig. “Op dit moment hebben we bijvoorbeeld een limited edition. Die sneaker is hier in de straat gemaakt. Dat verhaal, van lokale ambacht, slaat aan. Daarbij zijn de meeste mensen heel enthousiast over het bamboeverhaal. Precies dat, maakt mijn baan zo leuk. Ik mag werken met een mooi, eerlijk product, waar ik elke dag meer ‘feeling’ mee krijg.”

1,5 meter én mondkapjes van bamboe

Toen er strenge coronamaatregelen waren, lette Jessica extra op de veiligheidsmaatregelen in de winkel. Het dragen van een mondkapje ervaart ze niet als vervelend, integendeel, want dat kapje is van bamboe. “Afgelopen winter kregen veel mensen last van acne of uitslag door de bestaande mondkapjes. Bamboe is daarentegen zacht, verkoelend én heeft een antibacteriële werking. Eén en één is twee, dachten mijn zussen. In samenwerking met een lokale kleermaker maakten zij huidvriendelijke bamboemondkapjes. Die zijn nu ook te koop in onze winkel.”

Werken in de winkel heeft mijn hart gestolen

Of Jessica haar carrière in het toerisme na Corona weer oppakt? Daar is ze nog niet zo zeker van. “Deze baan was in eerste instantie iets tijdelijks. Maar ik moet je eerlijk zeggen: het heeft mijn hart gestolen. Het product, de klanten en de samenwerking met mijn zussen. Ik geniet er onwijs van. Op dit moment leer ik veel in de praktijk: beter worden door te doen en klanten te spreken. Daarnaast lees ik veel op internet en social media over het gebruik van natuurlijke materialen. Daar word ik heel enthousiast van, want wat kunnen we nog méér met bamboe doen? Met ons team brainstormen we nu over tassen en colberts van bamboe. Op die manier willen we van Bamburista een echt lifestylemerk maken.”

Meer weten?

Meer weten over duurzame mode en schoenen? Detex Opleidingen geeft een workshop van 1 dag over dit onderwerp.

Meer info