17/08/2017 | Leestijd 3 minuten

“Ik ben een mannetje uit de praktijk”

Bronno Brons (57) is filiaalmanager bij schoenenketen Dungelmann in Rotterdam. Vanaf zijn drieëntwintigste zit hij al in de schoenenbranche. Liefkozend heeft hij het over ‘mijn winkeltje’.

“Ik ben een mannetje uit de praktijk”

Pieken 

"Ik heb in al die jaren dat ik in de winkel werk alles wel een keer meegemaakt; van hoge pieken, tot het instorten van de markt en online dat van je omzet snoept. Gelukkig is Dungelmann op online gebied precies op tijd bij geweest. Nu maken we geen onderscheid meer tussen de winkel en online en is het allemaal één. Uiteindelijk gaat het om het totaalplaatje."

Mouwen opstropen 

"Als filiaalmanager heb je meer verantwoordelijkheden: ik moet het team aansturen, roosters maken, mensen aannemen, cijfers uitdraaien en van alles organiseren, maar ik houd er ook van om de mouwen op te stropen en mee te helpen sjouwen. Geen dag is hier hetzelfde. Ik vind een goede sfeer in het team belangrijk, dan hebben mensen meer voor elkaar over en gaat alles makkelijker. Dat voelt de klant meteen. Ik wil altijd lachende gezichten zien."

Lastpakken 

"In de winkel komen mensen van alle leeftijden, maar allemaal jong van geest. De leukste klanten zijn de mensen die zonder verwachting binnenstappen en goed geslaagd de deur uit gaan. Lastpakken, die bestaan niet volgens de cursussen. Voor elke klant wel een oplossing. De klant is veel mondiger en weet precies wat er te koop is. Je moet qua kennis goed op de hoogte zijn om klanten te kunnen bedienen. Je groeit vanzelf in mee, je bent tenslotte zelf ook consument."

Leerwonder 

"Ik was vroeger niet zo’n leerwonder. Ik heb veel in de praktijk geleerd en ben management trainingen gaan volgen bij Detex. En dan kom je er op latere leeftijd ineens achter dat je op HBO-niveau zit. Ik breng mijn kennis op mijn beurt weer over op anderen en stimuleer ze om ook trainingen te volgen, Dungelmann vindt dat ook belangrijk. Mijn belangrijkste leermoment? Mezelf leren kennen."

Gouden tip 

"Mijn advies aan anderen is blijf altijd jezelf, wat voor cursus je ook doet. Hou je eigen enthousiasme en zorg voor je eigen inbreng. En blijf altijd bij met info en kennis. Gebruik de tools die krijgt aangereikt op je eigen manier en maak er vooral geen standaardpraatje van."