06/01/2016 | Leestijd 2 minuten

IJsvrij

Maar heb jij als medewerker ook recht op ijsvrij? Wanneer hoeft je niet op het werk te verschijnen en kan de werkgever je verplichten een vrije dag op te nemen?

IJsvrij

Let op: er is een nieuwe cao. De inhoud van deze pagina is under construction. Gebruik de cao-tool voor actuele informatie.​

Het nieuwe jaar is in sommige delen van ons land koud en ijzig begonnen. Dat zorgt voor mooie taferelen maar dit zorgt tegelijk ook voor veel overlast op de weg en in het openbaar vervoer. Scholen blijven dicht en kinderen hebben lekker ijsvrij.

 

Als je niet naar het werk kan komen doordat bijvoorbeeld de treinen niet rijden of wegen onbegaanbaar zijn is dit heel vervelend. In deze situatie is de term goed werkgeverschap en goed werknemerschap van toepassing. In het kader hiervan dien je zo snel mogelijk contact op te nemen met je werkgever.

Indien je altijd met het openbaar vervoer naar het werk komt en de treinen rijden niet meer in verband met de weersomstandigheden dan kunnen jullie met elkaar overleggen wat te doen. Kan je met een andere collega meerijden of is het mogelijk om te schuiven in het rooster? Is er een ander filiaal waar je die dag aan de slag kan of is thuiswerken voor jou een optie? Mocht er geen enkele oplossing te vinden zijn dan is er sprake van overmacht en blijf je thuis. De werkgever zal dan het loon doorbetalen.

De werkgever kan je niet verplichten om een vrije dag op te nemen. Wel kun je dit in onderling overleg overeenkomen.


Heb je vragen over de CAO Wonen kijk dan ook eens bij de meest gestelde vragen.