07/10/2016 | Leestijd 2 minuten

Hoe slaap jij deze winter goed?

De dagen worden korter en eind van de maand gaat de klok een uur terug. Lekker lang slapen dus! Of toch niet? Uit onderzoek blijkt dat werknemers tussen de 25 en 30 jaar twee keer zo slecht slapen als werknemers in andere leeftijdsgroepen. En slecht slapen is ongezond. Hoe kun je ervoor zorgen dat je – juist in deze tijd van het jaar – elke dag fris en fruitig in de winkel staat? Zorgverzekeraar VGZ houdt je graag fit en gezond en zocht het uit.

Hoe slaap jij deze winter goed?

Ruim 40 procent van de 25- tot 30-jarigen slaapt niet goed of slecht, tegenover een gemiddelde van zo'n 22 procent. Dit blijkt uit een analyse die ArboNed voor BNR heeft gemaakt. Maar hoe komt dat?

Redenen voor slecht slapen
Onderzoekers verwachtten dat de slaapproblemen in deze leeftijdsgroep verband houden met kleine kinderen thuis. Maar dit blijkt weinig invloed te hebben. Wat wel meespeelt, is bijvoorbeeld een sterke wil om carrière te maken. Of moeite met het in balans houden van een sociaal leven naast het werk. Vakbond FNV oppert ook dat werkdruk en flexwerken een rol speelt. Maar misschien ligt het ook wel aan eenvoudiger dingen. Bijvoorbeeld nog laat met de computer of smartphone actief zijn.

Waarom goed slapen belangrijk is
Sommige dokters stellen dat goed slapen nog belangrijker is dan goed eten en bewegen. Zo zorgt slapen ervoor dat je zenuwstelstel goed blijft werken. Het maakt dat je eten beter verteerd wordt. En het zorgt dat je je goed kunt concentreren, rationele beslissingen kunt nemen en productief blijft. Fijn voor je collega’s én je klanten!

Vijf praktische tips om prettig te slapen

Wil jij vannacht heerlijk slapen, zodat je morgen weer helemaal klaar bent voor je werkdag? Probeer dan deze 5 gouden tips eens.

  1. Ga op tijd naar bed – elke dag op hetzelfde tijdstip zorgt voor rust en regelmaat
  2. Stop met cafeïne – in ieder geval ‘s avonds
  3. Zet een uur voor het slapen je computer, telefoon of televisie uit
  4. Zorg voor genoeg daglicht overdag, maar slaap in het donker
  5. Hou je voeten warm en je hoofd koel

VGZ wenst je voor vanavond alvast welterusten! ;-)


Dit artikel is aangeleverd door onze partner VGZ.