25/04/2018 | Leestijd 2 minuten

Het mag weer knus en klein zijn

Door de jaren heen veranderen de woonbehoeften van mensen. Dat zie je terug in indeling van ruimten en het gebruik van producten. Knus en klein is de trend van nu.

Het mag weer knus en klein zijn

De huizen die in het begin van de twintigste eeuw werden gebouwd waren niet groot. En als ze wel wat royaler waren, dan had het huis kleinere kamers of kamers ensuite. Prachtige houten schuifdeuren, vaak met kleurrijk glas-in-lood, zorgden voor een mooie afscheiding in de ruimte. In de zeventiger jaren wilden we ruimte en licht, en kozen er daarom vaak voor om deze prachtige elementen te verwijderen, zodat de ‘doorzon’-kamer zijn intrede kon doen.

Woontrend ontspullen

Tegenwoordig zijn de tendensen nog weer anders. Groot wonen is niet meer een must. Sterker nog: tiny houses – miniformaat huizen met alles dr op en dr an, zijn populairder dan ooit. ‘Ontspullen’ is een trend: je koopt zeer hoogwaardige producten, die functioneel én flexibel zijn. Dit heeft ook invloed op de ontwikkeling van woonproducten, waarmee je snel dat kleine en knusse gevoel krijgt. Kamerschermen maken een enorme comeback en er komen steeds meer ideeën om een ruimte ook decoratief af te scheiden. Er ontstaan zo ‘werelden’ in je huis en iedere plek heeft een eigen mood. Op de ene plek kun je heel fijn focussen, op je werk bijvoorbeeld. Op een andere plek kan het weer fijn zijn om naar muziek te luisteren of een film te kijken. Werkplekken zijn kleine ruimtes op zich, waar je makkelijk de wereld eromheen even kunt vergeten.

Met mooie stoffen worden flexibele ruimtedelers gemaakt, die je -net als de schuifdeuren vroeger-  wel of niet kunt openen. We hebben meer behoefte aan privacy, en in de bouw van nieuwe huizen, zie je daarom weer creatiever ingedeelde woningen, waar je die andere wereld snel kan verwezenlijken.

Ook in de winkel kun je dit spelen met de ruimte heel goed laten zien, je kan de klant zo zeker nieuwe wooninspiratie bieden!


Marie Gon is interieurstylist met een grote passie voor kleur. Ze reist stad en land op zoek naar inspiratie en bezoekt beurzen in binnen- en buitenland.