18/05/2021 | Leestijd 2 minuten

Hebben we officieel vrij met Pinksteren?

Op zondag 23 mei en maandag 24 mei 2021 vieren we in Nederland Pinksteren. Volgens de cao Retail Non-Food hebben we daarom op zowel vrij op eerste pinksterdag (zondag) en tweede pinksterdag (maandag). Mocht je het even kwijt zijn: Pinksteren kenmerkt officieel twee feestdagen waarmee de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen van Jezus wordt gevierd. 

Hebben we officieel vrij met Pinksteren?

Welke dagen hebben we officieel vrij van werk?

Op Hemelvaartsdag: donderdag 13 mei 2021 hadden we een vrije dag, net als Pasen (zondag 4 en maandag 5 april) en Koningsdag (dinsdag 27 april). Met Bevrijdingsdag (5 mei) hadden we officieel geen vrij, want dat geldt eens in de 5 jaar als vrije dag. De eerstvolgende vrije dagen zijn dus Pinksteren (zondag 23 mei en maandag 24 mei 2021) conform de cao Retail Non-Food. Daarna moeten we weer wachten tot eerste kerstdag (25 december 2021) tot de eerstvolgende officiële vrije dag. 

Hoeveel toeslag krijg ik als ik op een feestdag werk?

De toeslag voor het werken op zondag bedraagt 50%. De toeslag voor het werken op een feestdag bedraagt 100%. Valt een feestdag op een zondag dan is de toeslag 100%.

Ben ik verplicht om op deze feestdag(en) te werken? 

Werken op feestdagen in is principe vrijwillig. Lukt het je werkgever niet om de feestdagen die niet op een zondag vallen de bezetting rond te krijgen, dan kan je werkgever je verplichten tot werken op een feestdag. De werkgever kan medewerkers niet verplichten om te werken op een feestdag die op een zondag valt. 

Stel je vraag

Heb je een vraag over de cao? Kijk dan eens bij de veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen of wil je persoonlijk advies? Er zijn vier werkgeversorganisaties die graag voor je klaar staan om je gratis te helpen, ook als je geen lid bent. Je kunt zelf kiezen aan weke vakbond je je vraag wilt stellen. Klik op een vakbond naar keuze voor het contactformulier.

Hoe zit het eigenlijk met andere feestdagen zoals Koningsdag en Hemelvaart? Bekijk ook dit artikel.

AVV  CNV vakmensen  De Unie  RMU

Meer weten?

De cao Retail Non-Food geldt voor medewerkers in winkels in mode, schoenen, sport, wonen, tuincentra, parfumerieën en juweliers. Werk in de Winkel heeft de meest gestelde vragen over cao Retail Non-Food op een rij gezet. Bijvoorbeeld over salaris, arbeidscontract, vergoedingen, feestdagen, verlof en toeslagen.

Meer info