11/03/2016 | Leestijd 3 minuten

Hebben vrouwen minder vrije tijd?

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat vrouwen het gevoel hebben dat ze minder vrije tijd hebben dan mannen.

Hebben vrouwen minder vrije tijd?

Door Dunja Hoejenbos

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat vrouwen het gevoel hebben dat ze minder vrije tijd hebben dan mannen.

He he, eindelijk! Tja, dat heb ik al zo vaak geroepen tegen mijn man. Hij luistert gewillig, maar denkt tegelijkertijd: “Laat maar gaan. Ik knik gewoon ja en dan is zij het weer even kwijt”. En inderdaad. Als ik mijn hart heb gelucht, ga ik toch weer die was doen of die blog afmaken. Het klinkt misschien allemaal wat gechargeerd en ik wil niemand voor het hoofd stoten, maar toch heb ik het onderzoek met iets meer dan normale belangstelling gelezen.

Uitgerekend op Internationale Vrouwendag maakte het SCP het onderzoek naar de beleving van vrije tijd en tijdsdruk door mannen en vrouwen bekend. Het blijkt dat mannen relaxter met hun vrije tijd omgaan dan vrouwen. Mannen sluiten zich gemakkelijker af van hun werk en zorgtaken en kunnen zich daardoor beter ontspannen. Omdat vrouwen hun vrije tijd vaker zorgend en werkend doorbrengen, voelen ze zich zwaarder belast, gejaagder en komen ze minder tot rust. En dat geldt voor zowel vrouwen met als zonder kinderen.

Part time werken of een betere verdeling?

Volgens SCP-onderzoeker Wil Portegijs maken vrouwen eerder de keuze om part time te gaan werken, zodat ze niet overbelast raken. Minister Bussemaker vindt dat een verspilling van talent van goedopgeleide vrouwen. Ze pleit ervoor dat dit onderwerp zowel thuis als op het werk aan de kaak wordt gesteld. Thuis gaat het dan om de verdeling van de (zorg)taken. Yes! Op het werk gaat het om een flexibele werkindeling of thuiswerken. Opvallend genoeg geldt dat die dubbele belasting ook zwaar is voor een op de vijf mannen die een fulltimebaan combineren met zorgtaken thuis. Bussemaker wil daarvoor meer aandacht bij de werkgevers: “Het is ook een belang van de werkgever als werknemers zonder ziekteverzuim of burn-out hun pensioen kunnen halen.”

Meer informatie

Interessant en wil je meer weten? Klik dan hier voor het artikel uit de volkrant. Ook interessant is het artikel waarin de drie belangrijkste bevindingen uit het SCP-onderzoek staan uitgelegd (wel eerst even een gratis proefabonnement aanvragen).

Ik ga vanavond gewoon eens lekker op de bank voor de tv hangen. Lekker niks doen!


Dunja Hoejenbos van Dunja Denkt & Doet, marketingcommunicatieadviseur gespecialiseerd in communicatie rond arbozaken in de woonbranche.