08/07/2022 | Leestijd 4 minuten

Geralda maakt bruidsmode: “Creatief? Welnee! Ik kan gewoon goed afkijken!”

The New Bride ligt in Barneveld, midden in de bible belt. Hier komen veel bruiden met een protestantse achtergrond, zoekend naar dé jurk waarin ze zich prachtig voelen en die óók nog eens past bij hun geloofsovertuiging. Laat dát maar aan Geralda van Zoeren over! Ze is een wonder met naald en draad. Is het decolleté te diep? Moet er een mouwtje aan te pas? Geralda maakt het mooi.  

Geralda maakt bruidsmode: “Creatief? Welnee! Ik kan gewoon goed afkijken!”

Kleding maken

Geralda: “We hadden het vroeger thuis niet breed. Dus mijn moeder maakte kleding achter de naaimachine voor haar vier kinderen. Die kunst heb ik afgekeken. Op school kreeg ik veel complimentjes, niet omdat ik nou per sé populair was, maar omdat klasgenootjes mijn outfits leuk vonden. Je zou denken dat ik lang voor de spiegel stond, maar het ging onbewust! Ik vind mezelf niet creatief. Ik kan gewoon goed afkijken.”

Broeken inkorten

Na de modevakschool in Utrecht te hebben gevolgd, kreeg Geralda een baan in een kledingatelier. “Broeken inkorten, knopen verstellen, op een gegeven moment was ik daar wel klaar mee. Nu ik in de bruidsmode werk, mag ik niet alleen zelf jurken maken – van begin tot einde – maar óók nog klanten ontvangen. Bij The New Bride werk ik nu acht jaar.”   

Snel en duidelijk

 “Ik ben heel ‘compact’ met klanten: snel en eerlijk. Een andere collega is aardiger dan ik – of nou ja, ze is meegaand en steekt veel tijd in de klant - maar ik ben duidelijker. Als een bruid zoekt naar een strapless japon met een laag rugdecolleté, zeg ik eerlijk: ‘Dat kan niet, want dat blijft niet zitten.’ Of als ze graag spaghettibandjes wil, terwijl ze een grote boezem heeft – dan gaan die bandjes schuren.”

Stoere boerinnen

“De protestantse bruiden trouwen niet in het wit, maar in kleur. Ze zijn vaak helemaal ‘aangekleed’, dus ik moet er regelmatig stoffen aan vast maken – een mooi kanten randje, bijvoorbeeld. Er komen hier ook van die heerlijke, stoere boerinnen die de eerste de beste jurk wel best vinden. Dan zeg ik: ‘Joh, laten we nog even wat proberen, je bent hier maar één keer!’ We zijn één van de weinige bruidsmodezaken waar klanten zelf mogen rondlopen en uitkiezen wat ze willen passen.”

Kijk uit met verkooptrucjes

“Als ik zelf ga winkelen, herken ik alle ‘trucjes’ om jou als klant zo lang mogelijk in de winkel te houden, want ik heb ook weleens een cursus verkooptechnieken gehad. Bij mijn vorige werkgever maakten we er een sport van – vier bruidsjurken in een dag verkopen. Een leuk spelletje, dat ik eigenlijk een beetje heb moeten afleren van mijn leidinggevende bij The New Bride. Ze sprak me streng toe: ‘Kijk uit! Liever een klant die niets koopt, dan een klant die maandagochtend weer met twijfel op de stoep staat!’

Vader van de bruid

 “Een bruidsjurk uitzoeken is spannend, dus een grapje maken, helpt. Ik heb een bepaalde humor die soms heel goed uitpakt en soms wat minder... Als er bijvoorbeeld stress is over de prijs van een jurk en de vader langskomt in de winkel, roep ik: ‘Kijk! Papa komt binnen! Het probleem is opgelost!’”

Trots

Geralda: “Ik kan praten als Brugman, maar uiteindelijk wil ik mijn vakkennis ook kunnen bewijzen. Als een bruid haar jurk ophaalt en alles zit perfect, dan ben ik heel trots!”

Meer weten?

Het vak van coupeur kun je leren op de meesteropleiding Coupeur Amsterdam. Hier leer je het ware coupeurvakmanschap op een hoogwaardig niveau. Afgestudeerde leerlingen gaan na het volgen van de drie jaar durende voltijdopleiding aan de slag op het hoogste kwaliteitsniveau bij ateliers van winkels, theatergezelschappen, couturiers of vestigen zich als zelfstandig coupeur. 

Meer info