09/09/2016 | Leestijd 2 minuten

Garderobe-trends

De kapstok is een typisch bijmeubel: niet bepaald een product om lang bij stil te staan. Toch heb je ‘iets’ voor je kleren nodig: voor je outfit van die dag; voor je jassen, tassen en steeds meer andere attributen. En in de stad, ook nog ’iets’ voor je fiets. Het fenomeen ‘kapstok’ is continu in ontwikkeling.

Garderobe-trends

Door Frances van der Steen

Aan het plafond
Hoe simpel kan het zijn? Metalen stangen, met de hand gesmeed tot een lijn, cirkel, vierkant, rechthoek of parallellogram. Deze basisvormen hang je zo op: met de haken aan de stang en schroefogen in het plafond. Kleren kun je netjes op een knaapje aan de stang hangen — of er nonchalant overheen gooien. Zonder kleding, hangt er een ‘kunstig’ abstract object in de lucht. Dat is mooi meegenomen.

 

ANNALEENAS HEM – Coating Rails, design Anna Leena Karlsson

Fiets-garderobe
De oplossing voor fietsen in de stad, voor flats zonder berghok: een compact fietsenrek aan de muur. Gewoon in je hal of woonkamer. Het design lijkt op de kop van een eland of een stier. De hoornen zijn rvs armen geworden – met leren beschermhoesjes. Je kunt er je fiets, slot, helm, jas en tas aan ophangen. De armen kun je draaien: van precies op maat van je fiets, tot strak tegen de muur. Je hebt de keuze uit een eiken of beuken ‘beestenkop’. Rode lak maakt er een lief kevertje van.

Manusje-van-alles
Een meubelstuk dat voor alles en nog wat dient. Om je kleren neer te leggen en/of op te hangen. Om je schoenen netjes neer te zetten. Om houvast te zoeken of op te gaan zitten: om die schoenen gemakkelijk aan te trekken. Overigens: het Japanse ‘Majardomo’ betekent ‘de butler’. Dat zegt alles. Hij doet dienst als stoel als kledingrek als schoenenrek als evenwichtssteun.

GTV Gebrüder Thonet Vienna - Majordomo, design Nathan Yong


Frances van der Steen van franpress is freelance journalist en trendspotter, zij bezoekt nationale en internationale meubelbeurzen.