17/07/2022 | Leestijd 4 minuten

Eva (20) is een groot verkooptalent. Ze sleepte tijdens de Skills Heroes vakwedstrijden dan ook de prijs voor beste verkoopspecialist binnen

Wie voert het beste een verkoopgesprek? Wie richt het meest effectief een winkel in? Die eer gaat naar de 20-jarige Eva Wiersma uit Deventer. Tijdens de zinderende finale van Skills Heroes, afgelopen voorjaar, werd zij uitgeroepen tot beste vakvrouw in de categorie Verkoopspecialist.

 

Eva (20) is een groot verkooptalent. Ze sleepte tijdens de Skills Heroes vakwedstrijden dan ook de prijs voor beste verkoopspecialist binnen

De Skills Heroes vakwedstrijden voor het mbo, worden jaarlijks georganiseerd door WorldSkills Netherlands. De wedstrijden maken mbo-studenten bewuster van hun talenten, kansen en mogelijkheden.

Ontwikkelen

“Ik ben vorig jaar al opgegeven door één van mijn docenten”, vertelt Eva. Zij zit op het Deltion College in Zwolle en bevindt zich momenteel in de afrondende fase van de opleiding Verkoopspecialist. “Ik heb eerst heel erg getwijfeld, maar zag deelname als een kans om mij verder te ontwikkelen, zonder continu met mijn neus in de boeken te zitten. Helaas gingen de wedstrijden toen niet door vanwege corona. Dit jaar mocht ik in de herkansing en daar heb ik geen moment spijt van. Ik raad iedereen aan om mee te doen met Skills Heroes!”

Ik raad iedereen aan om mee te doen met Skills Heroes

Talent

Samen met haar docenten Boudewijn Rosier en Rob Boerma bereidde Eva zich in vier sessies voor op wat haar te wachten stond. Boudewijn zegt: “Doorgaans volgt een student een opleiding, loopt stage en zo wordt er een diploma verdiend. Door middel van deelname aan Skills Heroes kan het echte talent geshowd worden. Heel veel studenten kruipen dan uit hun schulp. Daarom hechten wij op het Deltion College veel waarde aan deze wedstrijden. Eva is een groot verkooptalent. Zij is assertief en bleek bovendien een echte winnaarsmentaliteit te hebben”. Eva vult aan: “Ik kreeg verschillende opdrachten ter voorbereiding. Deze kon ik ook gelijk op mijn stage toepassen”.

Wedstrijdopdrachten

Tijdens de halve finale moest Eva een moodboard maken, aan een nieuwe medewerker uitleggen hoe een vracht moet worden afgehandeld én een verkoopgesprek voeren via Teams. Zij eindigde bij de laatste talenten en bemachtigde zo een welverdiende plek in de finale. “De finale vond verspreid over twee dagen plaats. Deze bestond onder meer uit drie verkoopgesprekken, het maken en presenteren van een moodboard, het uitvoeren van een dagstart met collega’s die ruzie maakten en ik moest en winkel volledige inrichten en hierover vertellen”, zegt Eva.

“Ik had een goed gevoel over hoe het was gegaan, maar de andere finalisten waren zó zeker van hun zaak dat ik verwachtte vierde te worden. Toen mocht ik echter het podium op voor de top drie. Ik werd niet als derde uitgeroepen, niet als tweede, toen kon ik alleen nog maar eerste zijn!”

Cocktailbar

De deelname heeft Eva naar eigen zeggen heel veel gebracht. “Ik heb niet alleen veel mensen leren kennen (mijn LinkedIn stroomt over), ik won ook een baan bij Boels. Een hele mooie prijs, ik neem de baan alleen nu niet aan, omdat ik graag nog verder wil leren. Volgend jaar volg ik de specialisatie Leidinggevende niveau 4, ook op het Deltion College, en daarna wil ik heel graag naar Curaçao om daar een cocktailbar te runnen. Maar eerst sowieso nog een jaar studeren!”

Tot slot een dankwoord richting alle sponsors van Skills Heroes, waaronder De Rode Winkel, die de aankleding van de wedstrijdvloer heeft verzorgd en voor de finalisten een workshop heeft georganiseerd.

Ook nieuwsgierig naar de winnaar in de categorie Interieuradviseur? Klik dan hier.

Meer weten?

Werk in de winkel werkt samen met de beste opleiders in de retail die opleidingen, trainingen en cursussen geven voor medewerkers die in de retail werken. Er zijn trainingen op het gebied van o.a. andere vakkennis, verkoopskills, leidinggeven en veiligheid in de winkel en nog veel meer. Kijk hier voor alle mogelijkheden

Meer info