03/07/2018 | Leestijd 3 minuten

“Eerlijkheid werkt verfrissend, daarvoor komen mensen terug”

Ingrid Kraus (55) is retailer in hart en nieren. Jarenlang werkte ze als verkoopster voor een juwelier. Nu als verkoopster, of styliste (het is maar net hoe je het noemt) bij Niek Jansen Mode.

“Eerlijkheid werkt verfrissend, daarvoor komen mensen terug”

“Wanneer een klant de winkeldrempel overstapt, begint mijn spel met observeren. "

“Met mensen werken, dat doe ik graag met mensen, anders zou ik er lang niet zoveel aan vinden. De mode heeft mij altijd al getrokken. Ik vind het ontzettend leuk om mezelf mooi te maken. En misschien nog wel leuker om anderen mooi te maken. Mensen worden daar gelukkig van en daar word ik weer blij van.”

Verfrissend eerlijk

“Wanneer ik ’s morgens de winkel binnenloop, zorg ik er eerst voor dat alles er tiptop uitziet. Dat betekent schone ruimtes, mooie stapeltjes en de kleding recht en verzorgd in de rekjes. Wanneer de klanten binnenkomen, begint het écht. Ik begroet ze en probeer hen zo goed mogelijk te adviseren. Altijd eerlijk, die eigenschap staat bij mij voorop. Ik merk dat klanten dat waarderen. Ga maar eens na, hoe vaak zeggen anderen tegen jou dat iets wel leuk staat, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo is? Eerlijkheid werkt verfrissend, daarvoor komen mensen terug naar mij.”

Goed advies

“Wanneer een klant de winkeldrempel overstapt, begint mijn spel met observeren. Hoe gaat de klant gekleed en hoe gedraagt hij of zij zich in de winkel? Ik dring mezelf nooit op en ga na of ik iemand ergens mee mag helpen. Mijn dag is gemaakt wanneer de klant tevreden naar buiten loopt en een volgende keer terugkomt voor goed en eerlijk advies. Hoe ik bijblijf in mijn advies? Onder meer door het volgen van diverse trainingen. Bijvoorbeeld over de laatste trends en over verschillende soorten pasvormen. Bijzonder handig, want zo hoeft een vrouw niet eerst tien broeken aan te trekken, voor ze de juiste heeft.”

Modeshows

“Voor de winkel verzorg ik regelmatig modeshows. Dat vind ik werkelijk fantastisch. Ik geniet volop van de voorbereidingen en verzorg graag alles tot in de puntjes. Deze dagen voelen als één groot feest. Van achter de coulissen zie ik hoe de gasten genieten. Met een kopje koffie in de hand, kijkend naar de nieuwste trends. Er is toch niets leuker dan dat? De komende jaren wil ik dan ook niets meer of minder dan precies blijven doen wat ik nu doe: verkopen, adviseren en stylen. Mijn droombaan heb ik gevonden.”

Aanmelden nieuwsbrief  sign up for newsletter