14/09/2023 | Leestijd 3 minuten

Een week lang maximaal fit en vitaal. Doe jij mee?

Spaar nu vast al je energie voor Nationale Vitaliteitsweek, 25 t/m 29 september 2023. De naam zegt het al: in deze week staat de vitaliteit centraal. In de drukte van de dag vergeten we soms goed voor onszelf te zorgen, maar dat verdien je wel! Om aandacht te geven aan deze week én aan jou geeft fit & gezondheidsexpert Sanne 5 tips/uitdagingen. Voor elke dag een!

Een week lang maximaal fit en vitaal. Doe jij mee?

Maandag

Bespreek met het team wat voor jou vitaliteit inhoudt. Denk aan de volgende vragen: Waar krijg jij veel energie van? Wat doe jij het liefste in je vrije tijd? Hoe maak jij echt even tijd voor jezelf? Inspireer elkaar.

Dinsdag

Het brein wil graag geprikkeld worden. Train jij wel eens nieuwe bruggetjes tussen je linker- en rechterhersenhelft? Probeer het vandaag eens door een taak of klus met jouw andere hand dan gebruikerlijk uit te voeren. Wil jij meer weten over growth mindset en neuroplasticiteit, lees dan dit artikel

Woensdag

Begin vandaag met iets dat je wil veranderen. Over meer dan een maand ben je mij dankbaar.
Begin met één ding tegelijk en begin klein! Als je het roer volledig om wilt gooien, gaat het teveel op wilskracht. Dit kost veel energie en dat hou je niet vol. Uiteindelijk is de frustratie dan alleen maar groter. Een paar voorbeelden:

  • een keer minder snoozen,
  • na de lunchwandeling 5 minuten lopen,
  • een keer per dag 5 minuten mediteren,
  • het aantal dagelijkse stappen met 2.000 verhogen,
  • een avond in de week iets echt voor jezelf doen.

Mogelijkheden genoeg! Is het een nieuwe gewoonte? Dan kan je iets nieuws toevoegen aan je routine of de gewoonte uitbreiden.  

Donderdag

Gezond eten en je lichaam voeden in plaats van vullen is een onderdeel van de zogenoemde vitaliteitsschijf. Bereid samen met jouw collega’s een lekkere en gezonde lunch klaar. Doen jullie dat altijd al? Misschien ook leuk om elkaar te inspireren met healthy recepten voor het avondeten. Wel zo lekker om daar niet meer over na te denken na een lange dag.

Vrijdag

Het is bijna weekend! Tijd voor jezelf. Waar word jij nou echt blij van? Soms nemen/ gunnen wij onszelf niet de tijd om iets te doen waar wij echt blij van worden. Maak jij vandaag of van het weekend tijd voor jezelf? Vitaliteit is tenslotte meer dan alleen bewegen en gezond eten. Lees dat ene boek, kook dat ene gerecht, ga naar die ene stad of pak een dagje sauna. Even helemaal niks doen? Ook dat is goed. Doe waar jij zin in hebt.