21/02/2019 | Leestijd 4 minuten

“Een kamer fotorealistisch maken in 3D, dat is geweldig!”

Het kan snel gaan. Het ene moment bikkelt Esmée (19) nog in de praktijkruimten van het Hout- en Meubileringscollege (HMC), het volgende moment ontwerpt ze badkamers met alle technische hoogstandjes van dien bij Luc van den Berg. Ze vertelt over haar ervaring op het HMC en haar prille en uitdagende loopbaan.

“Een kamer fotorealistisch maken in 3D, dat is geweldig!”

"Als ik samen met de klanten scroll door Pinterest, hoor ik vanzelf welke stijl ze mooi vinden..." 

Hotels en badkamers

Esmée Hoogeveen was als jong meisje dol op interieur, vertelt ze. “Ik was altijd bezig om de meubels in mijn slaapkamer te verschuiven. En ik kocht veel spulletjes om het gezellig te maken.”  

Na de afstudeerrichting ‘Interieuradviseur’ te hebben gevolgd aan het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam, kwam Esmée terecht bij Luc van den Berg. Momenteel volgt ze nog één dag per week de opleiding 'horecastyling' op de Akademie Vogue in Amsterdam, een particuliere instelling waar ze alles leert over het vormgeven van interieurs voor hotels, restaurants en cafés. Daarnaast ontwerpt ze bij Luc van den Berg Tegels en Sanitair complete badkamers.

Complete plaatje

Het moet best gecompliceerd zijn om sanitaire adviezen te geven aan bezoekers die vaak ouder zijn dan zij. Hoe denkt Esmée daarover? “Klopt, dat is ook lastig. Maar ik vind het echt leuk dat ik van begin tot eind bij het proces betrokken ben. Daar ligt juist de uitdaging. Van de eerste schetsen tot het bellen met de aannemer, echt het complete beeld. Er komt zoveel bij kijken. Techniek, creativiteit, styling. En het is fijn om mensen te helpen. Velen weten niet hoe ze een bepaald plaatje moeten realiseren. Dan scroll ik een beetje door Pinterest, en kijk ik hoe ze reageren op verschillende afbeeldingen. Het is echt aanvoelen.”

Bouwtechnisch

Maar de daadwerkelijke verwezenlijking van waterafvoer, riolering en afwerking, is dat niet allemaal behoorlijk technisch? “Klopt. Ik heb ook weleens getwijfeld of ik iets van bouwkunde of architectuur wilde studeren. Zodat ik beter kan inschatten waar de muren geplaatst kunnen worden, bijvoorbeeld. Maar ik weet het nog niet. Ik leer nu ook veel door gewoon te doen.”

Scandinavisch botanisch

We vragen Esmée gemakshalve ook maar meteen even naar de huidige badkamertrends. “Industrieel en Scandinavisch blijven nog steeds erg in trek. En verder zie je ook veel botanische tinten. Met planten, maar ook met behang.”

Menukaart vormgeven

Wat de toekomst voor haar in petto heeft, is voor Esmée nog een groot vraagteken. “Misschien dat ik ooit nog wel mijn eigen interieurbureau wil opzetten. Maar daarvoor moet je eerst heel veel kennis opdoen. En wat ik nu leer, dus het ontwerp van horeca, vind ik onder andere heel interessant. Dat gaat trouwens niet alleen om interieur, maar om vormgeving van hotels, restaurants en cafés in het algemeen. Laatst hebben we bijvoorbeeld een hele menukaart vormgegeven. Maar of ik daar een loopbaan in wil vervolgen, weet ik nog niet. Ik wil gewoon veel leren binnen verschillende takken. Als het maar iets met ontwerpen en met interieur te maken heeft.”