07/11/2022 | Leestijd 4 minuten

Een goed CV en LinkedIn-profiel: Dit zijn de do's en don'ts

CV en LinkedIn

Wat zet je tegenwoordig eigenlijk op je cv of LinkedIn-profiel? Jezelf digitaal aanprijzen is voor veel mensen een lastige opgave. Het voelt al snel over de top of ongemakkelijk. Dus hoe pak jij het aan als je die droombaan in de retail wil? De loopbaanexperts van ‘Jouw talent in de winkel’ helpen je graag! In dit artikel geven ze je 5 praktische tips, maar ook 5 absolute don’ts voor een goed cv en LinkedIn-profiel.

Een goed CV en LinkedIn-profiel: Dit zijn de do's en don'ts

CV's van nu: persoonlijk en vindbaar

Het cv is allang niet meer alleen een feitelijke opsomming van werkervaring en opleiding(en). Het is ook belangrijk dat je jezelf als persoon laat zien. Wie ben je, wat vind je belangrijk en wat wil je uitstralen naar je toekomstige werkgever? Daar past ook een persoonlijke introductie bij van 3-4 regels. Op LinkedIn kun je deze kwijt onder het kopje ‘Info’. Hierin leg je uit wat je hebt gedaan, maar ook welke competenties je hebt. Wat maakt jou uniek? Hierbij is het handig om bepaalde zoekwoorden te gebruiken. Die vind je bijvoorbeeld in de vacaturetekst. Recruiters kunnen je zo beter vinden op LinkedIn of op een vacaturesite, als je daar je cv plaatst.

Vijf praktische tips

 • Een (zakelijke) profielfoto. Je toekomstige werkgever wil nu eenmaal graag een indruk krijgen van jou als persoon. Jij zoekt toch ook afbeeldingen van je nieuwe werkgever?
 • Werkervaring? Houd het kort en bondig! Ga op zoek naar wat je werk anders of specifiek maakt en benoem niet de standaardtaken:
  Niet: Administratieve handelingen doen.
  Wel: Het verwerken van zo’n 8-10 personeelsdossiers per dag in systeem.
 • Gebruik cijfers om je ervaring kracht bij te zetten. Het verschilt nogal of je leidinggaf aan een team van 3 of 50 medewerkers.
 • Lijst met competenties (vaardigheden, skills of eigenschappen). Wees hierin onderscheidend en specifiek. Er zijn weinig mensen die niet leergierig zijn, dus wat betekent dit voor jou? Of flexibel zijn, ook zoiets. Betekent dit dat je in de avonduren wilt werken, je snel in kunt springen op veranderingen of dat je goed bent in yoga?
 • Gebruik ‘bulletpoints’ voor opsommingen. Het menselijk oog wordt nu eenmaal aangetrokken door lijstjes. Maak daar gebruik van.

Vijf absolute don'ts

 • Van oud naar nieuw. LinkedIn doet dit automatisch voor je, maar ook de werkervaring op je cv stel je van nieuw naar oud. Je meest recente werkervaring komt dus bovenaan.
 • Werkervaring ouder dan ±10 jaar. Ben je in 2001 vakkenvuller geweest? Vraag jezelf eens af of dit relevant is voor je toekomstige werkgever. Tip: gebruik ‘diverse banen’ en som de minder belangrijke werkervaring op. Zo laat je geen gat vallen op je cv.
 • Meer dan 2 pagina’s. We leven in een tijd waarin alles sneller wordt. Selecteurs en recruiters hebben vaak ook een aandacht spanne van nog geen 10 seconden… Beperk je dus tot maximaal 2 pagina’s.
 • Burgerlijke staat, geboorteplaats, volledig adres, geboortedatum. Een cv, maar ook LinkedIn, wordt steeds anoniemer. Je woonplaats is voldoende. Contactgegevens vermeld je uiteraard wél.
 • Spelfouten. Gun jezelf een foutloze eerste indruk. Laat je cv én LinkedIn-profiel nalezen door iemand anders.

Meer weten?

Heb je hulp nodig bij het maken van je cv of LinkedInprofiel? De ervaren en onafhankelijke coaches van ‘Jouw talent in de winkel’ sparren graag (gratis) met je! Ze helpen je om de juiste stap in je carrière te zetten en daarbij komen je cv en LinkedIn ook aan bod.

Meer info