07/12/2022 | Leestijd 3 minuten

Dure tijden? Check deze 10 slimme bespaartips!

Bewuster omgaan met je financiën kan je heel wat zorgen besparen. Met een paar slimme lifehacks van Geldfit en het Nibud bewaar jij zoveel mogelijk de controle over je eigen portemonnee. Deze tips voor je financiën zijn gratis en voor niets!

Dure tijden? Check deze 10 slimme bespaartips!

Tips

 

Tip 1: Bijhouden = besparen

Bijhouden is de eerste stap tot besparen. Want weet jij wat je deze week al hebt uitgegeven aan boodschappen? De meeste banken hebben in de mobiel betalen-app een makkelijk overzicht voor jouw uitgaven in bepaalde categorieën, zoals webshops, horeca, et cetera. Zie ook dit handige kasboekje van het Nibud.

Tip 2: Ga consuminderen

We geven veel meer geld uit dan we denken, vooral door kleine uitgaves die op de loer liggen. Dat noemen we de ‘latte-factor’ – verwijzend naar die koffie op het station, dat ontbijtje in de stad, geurkaarsen bij de drogist, abonnementen, magazines... Let eens op deze uitgaven en denk goed na: heb je het nodig? Of houd je die paar euro lekker in je zak?

Tip 3: Doe niet elke dag boodschappen  

Hoe vaker je naar de supermarkt gaat, hoe meer onnodige extraatjes je per ongeluk meeneemt. Plan één dag per week voor boodschappen en houd rekening met aanbiedingen (in de folders en online).

Tip 4: Bewaar kliekjes

Voor je het weet, is er thuis na een drukke werkdag alweer het woord: “Pizza!” gevallen en heb je veertig euro uitgegeven aan de bezorgservice. Dit kun je voorkomen door kliekjes te bewaren – waaronder pastasauzen, kant-en-klaar pizza’s of ovenschotels.

Tip 5: Ga naar de markt

Veel producten zijn hier goedkoper. Zoals verzorgingproducten, verse vis, fruit, groenten, sokken en diervoeding. 

Tip 6: Probeer zo min mogelijk te verspillen

Besparen doe je ook door zo min mogelijk te verspillen. Kijk op de website van Milieu Centraal voor meer tips.

Tip 7: Gebruik je verwarming alleen als je thuis bent

Ben je de hele dag weg? Zet je verwarming dan op 15 graden. Bekijk ook eens deze tips voor het beperken van je energiekosten.

Tip 8: Denk langer na over een aankoop

Ben je écht verliefd geworden op dat paar laarzen? Slaap er een nachtje over. Of laat het nog even hangen in je online winkelmandje.

Tip 9: Kies gratis en tweedehands

Zoek naar weggeefhoeken of social media of snuffel op Marktplaats voor gratis spullen. Wist je trouwens dat er bij veel supermarkten en tuincentra ook ruilhoeken zijn voor gelezen boeken? En misschien is tweedehands zo slecht nog niet.   

Tip 10: Leer beter sparen

Hoeveel moet er eigenlijk op je spaarrekening staan? Bereken het ideale bufferbedrag voor jouw situatie met deze tool van het Nibud.

Meer weten?

Heb jij vragen over geld of moeite om rond te komen? Geldzorgen kunnen iedereen overkomen. Brancheorganisatie INretail werkt samen met Geldfit. Samen zorgen zij dat jij als werknemer in de retail-non-foodbranche financieel fit blijft of kan worden.

Meer info