13/12/2021 | Leestijd 2 minuten

Doe als een makelaar: ga voor het perfecte plaatje en grijp die kans

“Verkopen in een winkel is net als het verkopen van een huis”. Verkooptrainer Patricia van Amelsvoort van VerkoopKracht ziet duidelijk overeenkomst. “Het moment dat klanten jouw winkel binnenstappen, kun je vergelijken met het bezichtigen van een woning die te koop staat.” Voor de eerste indruk krijg je maar één kans!

Doe als een makelaar: ga voor het perfecte plaatje en grijp die kans

Zou jij dit huis kopen? 

Stel je maar eens voor dat het zo gaat. Je rijdt de straat binnen en ziet allemaal keurige voortuinen. Op één na, daar groeit het onkruid tussen het grind. Laat dat nou net het huis zijn dat te koop staat. Je loopt over een pad waar twee klinkertjes losliggen naar de voordeur. Je belt aan en de makelaar doet open. In de hal staan zeven paar schoenen, hangen zeven jassen aan een overvolle kapstok en in de hoek staat een kattenbak die je niet alleen ziet maar ook ruikt… Zou jij dit huis kopen?
Ook al put de makelaar zich uit in verontschuldigen, het helpt weinig. Beter had hij een paar jassen in de meterkast kunnen gooien en de kattenbak bij de buurvrouw kunnen parkeren, dan had hij in ieder geval hij niet met -4 achtergestaan.

Opgeruimd staat netjes 

Kijk dus elke dag kritisch naar je winkel: ziet alles er verzorgd uit? Staan er geen dozen die opgeruimd moeten worden? Is het ergens stoffig? Zie je spinnenwebben in de hoek? Branden alle lampjes? Is je deurmat nog schoon? Zijn er geen kapotte haakjes in je kleedhokjes? Het is een kwestie van discipline om elke dag je winkel door makelaarsogen te bekijken. Ook al leg je elke klant uit waarom het nu net even een troep is, die minpunten worden direct genoteerd.

Visitekaartje

Natuurlijk ben je als verkoper zelf ook een visitekaartje. Dus: zit je haar netjes, is je kleding schoon en zijn je schoenen niet afgetrapt? De eerste indruk die de klant krijgt is bepalend - en voor een eerste indruk krijg je maar één kans!

 

Patricia van Amelsvoort stond jarenlang zelf op de winkelvloer en kent de woonbranche van binnen en van buiten. Haar ervaring bundelde ze in VerkoopKracht haar bedrijf verzorgt training en coaching op het gebied van communicatie en verkoop.

Meer weten?

Wil je je verkoopskills verbeteren? De klant in de winkel verleiden? Als je in de retail werkt dan zijn er tal van trainingen en opleidingen die je kunt doen. Kijk bij Retail Opleidingen op onze site al je meer wilt weten. Je kunt per branche kijken welke trainingen er zijn.

Meer info