15/01/2022 | Leestijd 3 minuten

De winkels zijn weer open! Mondkapjes blijven verplicht.

Vanaf 15 januari mogen niet-essentiële winkels open. Dit hebben minister-president Mark Rutte en de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers bekend gemaakt tijdens de persconferentie over corona op 14 januari. Het eerder uitgelekte plan om te winkelen op afspraak is van de baan. Er blijven wel extra veiligheidsmaatregelen om te winkelen gelden.

De winkels zijn weer open! Mondkapjes blijven verplicht.

De maatregelen kunnen van de ene dag op de andere veranderen. Kijk altijd voor het laatste coronanieuws en actuele maatregelen voor de detailhandel op de coronanieuwspagina van Werk in de winkel en op de site van de Rijksoverheid.

Veiligheid om corona te voorkomen staat voorop:

Ondanks dat de winkels weer open mogen, gelden er nog wel een aantal regels: 

  • De deuren van de winkels kunnen dagelijks weer open, tot 17.00 uur ’s middags;
  • Er moet nog steeds 1,5e meter afstand gehouden worden;
  • Er geldt een maximum van één klant per vijf vierkante meter;
  • Er geldt een mondkapjesplicht in publieke ruimten:
  • Er gelden nog hygiënemaatregelen. 

Mondkapjes

Het mondkapjesadvies wordt tevens uitgebreid. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten. Maar ook op de werkvloer. Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden. Lees hier meer over het mondkapjesadvies.
 

Quarantaine

Ook op het gebied van quarantaine zijn de regels aangepast:
Wie een boosterprik heeft van minimaal 1 week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Mits iemand geen klachten heeft. Lees hier meer over in quarantaine.

Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.
Bekijk hier de informatie van de Rijksoverheid.

Campagne retailbranches

Niet-essentiële winkels zijn al vanaf 19 december dicht. Eerder deze week was een landelijke campagne gestart met de boodschap ‘open winkels, daar worden we samen blij van’. Een initiatief van een aantal brancheorganisaties in de detailhandel. In aanloop naar de persconferentie van 14 januari konden ondernemers via posters en social media aan Nederland laten weten dat ze er klaar voor zijn weer bezoekers te ontvangen.

Meer weten?

Wil je weten wat de coronamaatregelen betekenen voor jouw werk in de winkel? Bijvoorbeeld met verlof opnemen of ziek zijn? Kijk dan op de speciale pagina over corona.

Meer info