04/04/2020 | Leestijd 4 minuten

De winkel Otentic geeft stijladvies voor parfums

Otentic Perfumes heeft een bijzonder verhaal. De medewerkers van deze parfumerie kun je zien als personal shoppers op geurengebied. Ze gaan samen met de klant op zoek naar hét perfecte parfum dat precies bij diens persoonlijkheid past. Ofwel, een ‘perfume fitting’. Elegant, ingetogen, of verleidelijk en krachtig? Werk in de Winkel was benieuwd naar het concept en sprak salesmanager en ‘perfume guide’ Marie-José Keur.

De winkel Otentic geeft stijladvies voor parfums

Otentic Perfumes is gevestigd in het Stadshart Amstelveen en in het centrum van Haarlem. Het interieur van de winkels ziet eruit als een kleurenwaaier, waarbij elke kleur staat voor een geurcollectie. Van de geur van vers gemaaid gras in de Grasslands-lijn tot de rokerige parfums van de Arborath-collectie... De parfums zijn samengesteld in samenwerking met meesterparfumeur Jean Denis Saisse. Salesmanager en perfume guide Marie-José: “We nemen graag alle tijd voor de klant, want een parfum uitkiezen dat écht bij iemand past, dat verdient aandacht.”  

Ik geloof dat de klant behoefte heeft aan een parfumgarderobe. Niemand wil toch elke dag dezelfde geur dragen?

Hoe werkt een ‘perfume fitting’?  

Marie-José: “We begeleiden de klant langs alle collecties en vinken per geur aan wat hem of haar aanspreekt. De klant kan dus niet ‘zelf een parfum laten maken’, maar wordt wegwijs gemaakt tussen tientallen parfums. Uiteindelijk creëren we een steeds kleinere selectie en laten we de klant, met de ogen dicht, ruiken en kiezen.” 

Ambacht in nieuw jasje 

Marie-José was vroeger onder andere filiaalmanager bij The Body Shop en oprichter van Maison de Parfum In Fine. “Wat me zo aanspreekt aan parfums, is dat het eeuwenoude ambacht in een nieuw jasje wordt gegoten, door alle bijzondere nieuwe technologieën”, vertelt ze. “Een parfum is bovendien heel persoonlijk. En hangt af van het moment. Ik pleit dan ook voor een persoonlijke parfumgarderobe. De klant wil toch ook niet elke dag dezelfde broek of rok dragen? Die heeft de behoefte aan een beetje afwisseling. Het is fijn om je parfumkeuze aan te passen aan je stemming of aan de gelegenheid, bijvoorbeeld.” 

Niet sprayen op karton  

Bijzonder: meestal wandel je in een wolk van parfum zodra je een parfumerie binnenloopt. Maar niet bij Otentic. “Dat komt doordat we parfums niet sprayen op de bekende stukjes karton, maar gebruik maken van speciale reukglaasjes. Op deze manier kan je heel veel verschillende parfums ruiken zonder dat je neus verzadigd raakt.”  

Genderneutraal  

Bij Otentic wordt trouwens geen onderscheid gemaakt tussen een heren- en damesafdeling. Marie-José: “Iedereen bepaalt met zijn eigen intuïtie wat hij of zij lekker vindt. Er zijn bijvoorbeeld genoeg vrouwen die houden van zware, houtachtige parfums en mannen die de voorkeur geven aan bloemige geuren.”  

Bruidsparen  

Marie-José: “Parfum kan herinneringen echt ‘vastleggen’. Wist je dat er bij ons in de winkel zelfs bruidsparen een geur voor hun grote dag komen uitkiezen, zodat ze er altijd een zintuiglijke herinnering aan overhouden?” 

Aanmelden nieuwsbrief  sign up for newsletter