14/09/2020 | Leestijd 8 minuten

Corona: wanneer mag ik aan het werk en wanneer moet ik thuis blijven?

We moeten alles doen om een tweede coronagolf te voorkomen, want de impact op de sector is gigantisch. In heel veel plaatsen zijn er ook geen of nauwelijks besmettingen. Dat moet vooral zo blijven. Het is daarom niet verkeerd om zelf, je collega's, klanten en werkgever te attenderen op hun verantwoordelijkheid: maximaal 6 personen privé bij elkaar en 1,5 meter afstand. 

Corona: wanneer mag ik aan het werk en wanneer moet ik thuis blijven?

Coronamaatregelen kunnen van de ene dag op de andere veranderen. Kijk altijd voor het laatste coronanieuws en actuele maatregelen voor de detailhandel op de coronanieuwspagina van Werk in de winkel en op de site van de Rijksoverheid.

Wanneer mag ik aan het werk en wanneer moet ik thuis blijven? 

Je hebt last van de volgende klachten:

 • Neusverkoudheid
 • Hoesten
 • Benauwdheid/moeilijk ademen
 • Koorts boven 38graden C

 

JA

Je dient thuis te blijven. Als je 24 uur lang geen klachten hebt mag je weer naar werk. Advies is wel om te testen.

Test?


Negatief: je hoeft niet meer thuis te blijven tenzij er sprake is vanwege een quarantaine in verband met zieke huisgenoot/terugkomst vakantie.

Bij verergeren klachten of nieuwe klachten dien je thuis te blijven en een nieuwe afspraak te maken voor test.

Positief:

Met klachten: Je dient minimaal tien dagen thuis te blijven en mag pas weer naar werk als je 24 uur geen klachten meer hebt.

Geen klachten: Na testafname moet je 72uur (3 dagen) thuis blijven in quarantaine. Je mag direct uit quarantaine als je tot 72uur  (3 dagen) geen nieuwe klachten meer hebt gekregen die passen bij COVID-19. 

Krijg je in die drie dagen alsnog klachten? Dan moet je alsnog in quarantaine (7 dagen bovenop de 3 dagen).

NEE

 

Iemand in huishouden heeft koorts en/of benauwdheidsklachten

JA

Je dient thuis te blijven tot diegene is negatief is getest. 

Test door huisgenoot? 


Negatief: je mag weer aan het werk.

 

Positief:

Met klachten: je dient 10 dagen thuis te blijven (quarantaine) en mag pas weer aan het werk als iedereen in het huishouden 24 uur klachtvrij is.

Huisgenoot had/heeft geen klachten?
Krijgt je huisgenoot die positief is getest geen klachten in de 72 uur (3 dagen) na de test? Dan mag je uit de thuisquarantaine.

Krijgt je huisgenoot in die drie dagen klachten? Dan blijft het hele huishouden in quarantaine (7 dagen bovenop de 3 dagen).

NEE

 

Je hebt nauw contact (kwartier of langer op minder dan 1,5 meter) gehad met bijvoorbeeld kapper of nagelstylist en deze persoon blijkt besmet.

JA


Je dient 10 dagen in quarantaine te gaan. Bij ontwikkeling klachten advies om te testen.
 

 

 

NEE

 


Je hebt contact gehad met besmet persoon op meer dan 1,5 meter voor langer dan een kwartier in dezelfde ruimte.
 

JA

Je wordt hierover geïnformeerd door GGD en GGD adviseert over hoe te handelen.

 

 

NEE

 

Je kan werken.

 

Bron: INretail 

Wat te doen bij besmetting?

Voor het maken van een afspraak voor de coronatest kan contact worden opgenomen met 0800-1202 of via Rijksoverheid.nl/coronatest.

Hoe zit het met de loondoorbetaling?

Als je klachten hebt of in quarantaine moet kan het zijn dat je recht hebt op loondoorbetaling. Echter, ligt dit geheel aan de situatie. Ben jij bijvoorbeeld naar een gebied geweest met code oranje/rood? Of heb je het waarschijnlijk op jouw werk opgelopen?

Wat zijn de regels tijdens quarantaine?

Tijdens de quarantaine blijf je op de plek waar je verblijft. Dit kan thuis, maar ook in een vakantie- of tijdelijk verblijf, zoals een hotel. Je mag niet reizen of naar een andere locatie in Nederland gaan. Als je inkomende reiziger bent mag je niet terugkeren naar het land van herkomst. Voor (thuis)quarantaine gelden de volgende leefregels:

 • Er komt niemand bij jou op bezoek, behalve voor medische redenen (bijvoorbeeld de huisarts of iemand van de GGD).
 • Alleen de mensen die bij je wonen of samen met jou reizen, mogen samen met jou in huis zijn. Je blijft zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand van uw huisgenoten.
 • Heb je medische hulp nodig? Ga dan niet naar de huisarts of het ziekenhuis, maar neem telefonisch contact op met de arts.
 • Kinderen van 4 tot en met 12 jaar mogen wel sporten, naar school en naar de kinderopvang. Kinderen tot 4 jaar mogen niet naar de kinderopvang.
 • Laat anderen boodschappen doen. Als dit niet kan, mag je wel even naar buiten om een boodschap te doen. Maar alleen als je geen klachten heeft die lijken op corona.
 • Je mag in uw tuin of op uw balkon zitten.
 • Je werkt thuis (indien mogelijk, anders blijf je gewoon thuis).
 • Je reist niet met het openbaar vervoer.

Als je tijdens de thuisquarantaine geen klachten ontwikkelt die lijken op het coronavirus stop je na 10 dagen met de quarantaine.

Regels bij klachten die lijken op corona

Krijg je tijdens de quarantaine klachten die lijken op corona? Dan mag je niet naar buiten. Je mag alleen naar buiten om je te laten testen bij de GGD. Als je zware coronaklachten krijgt, bel je de huisarts. Je blijft thuis totdat de testuitslag bekend is. 

Blijkt uit de test dat je geen corona hebt? Dan blijf je in quarantaine totdat de 10 dagen voorbij zijn (zie stroomschema).

Regels als je toch corona hebt, dan geldt het volgende:

Als je corona hebt start de GGD een bron- en contactonderzoek.