27/02/2020 | Leestijd 3 minuten

Buiten De Comfortzone, dat is waar we groeien.

Soms vertoeven we graag in De Comfortzone. Een fijne oase met veel rust en weinig tegenslag. Maar wel met één groot nadeel. Er groeit helemaal niks in De Comfortzone. Het is een niemandsland. Je floreert en excelleert alleen als je af en toe buiten De Comfortzone treedt. Hoe stap je zo nu en dan uit je vertrouwde bubbel?

Buiten De Comfortzone, dat is waar we groeien.

Nieuwe indrukken geven levenservaring 

Wat zijn jouw mooiste reisherinneringen? Grote kans dat je op je vakantie het meest uitkeek naar dat lekkere ligbed op het strand, maar uiteindelijk het meest plezierig hebt beleefd aan die eerste keer surfen, wat je stiekem best eng vond. Nieuwe indrukken zijn gezond. Ze maken ons wie we zijn. Ze creëren levenservaring. Dus zeg vooral eens ‘ja’ als je baas een workshop voorstelt en opper vooral wat nieuwe ideeën tijdens een teamoverleg. Wat kan er gebeuren? Niet engs of erg in ieder geval. 

Angst voor het verlies van controle 

Mental coach Lidewij Bosman vertelt: “Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest. We zijn bang voor de angst zelf, voor het verlies van controle. Maar door buiten je comfortzone te treden leer je juist je eigen waarden kennen en ontwikkel je een kompas waarmee je navigeert naar wat voor jou belangrijk is.”  

Tips om buiten De Comfortzone te stappen:  

  • Denk aan de stip op de horizon. Lidewij: “Dat is de eerste stap. Stel jezelf de vraag: ‘Wat als ik nog tien jaar zo doorga? Waar sta ik dan?’ Zodra je begrijpt dat je veranderingen zult moeten maken om verder te komen, wordt het al minder eng om stap voor stap buiten De Comfortzone te kruipen. “  
  • Neem babystapjes. Kleine stapjes zorgen voor minder stresshormonen dan grote keerpunten. Wil je graag gaan dansen, sporten of een nieuwe opleiding volgen? Misschien kun je één proefles doen, zonder verwachtingen… Als je een stap hebt gezet, heb je al meer vertrouwen dat stap twee ook lukt, etc.  
  • Kies drie belangrijke waarden in je leven en handel daarnaar: Lidewij: “Misschien zijn jouw drie waarden vrijheid, avontuur en expressie. Maak keuzes die daarbij passen. Jouw waarden vormen dan jouw houvast, als je iets niet durft.”   
  • Ga er niet automatisch vanuit dat je iets niet kunt/durft: Wees nooit bang om te falen. Denk maar gewoon aan Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!”  
     

Meer weten?

Kijk voor meer tips om je op persoonlijk vlak te ontwikkelen op het loopbaanportaal van Youfit@retail. Inloggen kan gemakkelijk via je account op Werk in de winkel.

Meer info