23/09/2021 | Leestijd 3 minuten

Braindumpen: 7 tips voor meer rust in je hoofd

Wist je dat we wel veertig tot zestigduizend gedachten per dag hebben? Ofwel vijftig per minuut? Als je in een winkel werkt, gaat je brein gemakkelijk alle kanten op. Je hebt niet één taak, je hebt een heel pakket aan taken, en daarmee ook een pakket aan gedachten. Stel je eens voor dat al jouw gedachten zich om je heen zouden opstapelen, zoals de dozen met voorraad… Tijd om ze op te ruimen te zetten! Met deze tips houd je je hoofd koel…

Braindumpen: 7 tips voor meer rust in je hoofd

Volgens dit artikel van SamenGezond hoef je niet per sé dagelijks in de lotushouding te zitten om ruimte in je hoofd te creëren. Dat kan ook gewoon terwijl je aan het werk bent, in de winkel staat of waar dan ook.

Tips voor meer ruimte in je hoofd:
 

 1. Maak een braindump. Helemaal trendy: elke week een braindump maken. Niets geeft zo veel voldoening als het maken van een to-do-list, en de taken stuk voor stuk doorstrepen of verwijderen. Verdeel de taken in bijvoorbeeld ‘werk’, ‘huis’ of ‘vakantie’ en afvinken maar!
   
 2. Korte to-do-lijst. Geen voorstander van to-do-lijstjes? Denk dan eens aan een have-done-it-lijst. Neem bijvoorboold aan het einde van de dag de tijd om te reflecteren op wat je hebt gedaan en erken dat je er moeite in hebt gestoken. Onbewust geeft dat waarschijnlijk toch voldoening.
   
 3. Wees één met de natuur. Lopen door de natuur helpt met relativeren en ontspannen. Tijdens het wandelen maken je hersenen dopamine aan, wat een rol speelt bij het voelen van geluk. Tip: doe het wel met volle aandacht. Dus voel de wind of de zon, ruik de geuren, proef de bramen, hoor de vogels fluiten...  
   
 4. Doe één ding tegelijk. Je brein kan maar 1 gedachte tegelijk verwerken, dus maak daar gebruik van. Dat is tevens de basis van mindfulness. Doe alles met aandacht. Of je nou je tanden poetst, je smoothie drinkt of een etalagepop aankleedt.
   
 5. Zet je brein op pauze. Focus 10 seconden op de gedachten in je hoofd. Ga rustig zitten, sluit je ogen en stel jezelf de vraag: wat zal mijn volgende gedachte zijn? Als het goed is, ervaar je een soort pauze in je gedachtestroom. Houd dat gevoel van rust in je hoofd zo lang mogelijk vast.
   
 6. Praat je hoofd leeg. Blijf niet met een bepaalde gedachte rondlopen. Of die nu gaat om een verandering op je werk, of een verbouwing thuis. Vertel het aan een vriend of familielid. Zo hoor je jezelf praten, waardoor je meer afstand van je eigen gedachten kunt nemen. Soms kom je al pratende tot oplossingen of conclusies.
   
 7. Doe aan free writing. Een uitkomst als je je gedachten liever voor jezelf houdt. Schrijf op een stuk papier wat er in je opkomt en laat je gedachten de vrije loop. Wie weet komen er nog eens creatieve ideeën bij je naar boven. 

Meer weten?

Zou jij wel wat meer tips voor je gezondheid kunnen gebruiken? Bijvoorbeeld over een goede nachtrust, sporten, voeding en meer? Check dan de website van SamenGezond.

Meer info