22/11/2021 | Leestijd 3 minuten

Bijzonder: Mariska jaagde overvaller uit de winkel door te gillen

Verkoopmedewerker Mariska uit het Gelderse dorp Lochem maakte heel wat mee. In april kwam een overvaller bij haar de winkel binnen. Hij probeerde haar te overmeesteren, en mee te sleuren. Maar toen Mariska het op een gillen zette, sloeg de man op de vlucht… Een overval, winkeldiefstal, of een fraude van een collega: we hopen dat het jou nooit overkomt, maar wat doe je als je het meemaakt?

Bijzonder: Mariska jaagde overvaller uit de winkel door te gillen

Een overval: dat overvalt je

De man uit Mariska’s verhaal is nog altijd niet gevonden. Daarom wijdde het televisieprogramma ‘Opsporing Verzocht’ hier een item aan op dinsdag 16 november. Mariska vertelt over de situatie: “De man stond rond half tien ’s ochtends in de deuropening. Ik dacht dat het een bezorger was, dus ik groette hem vriendelijk. Ik zag dat hij eerst verbaasd keek en toen riep hij dat hij geld wilde zien.”

De eerste maanden na de gebeurtenis durfde Mariska niet goed in haar eentje te werken. “Af en toe blijf ik heel even alleen in de winkel, maar ik ben toch blij als er dan weer een van mijn medewerkers bij komt staan.”

Wat te doen bij overval: volg het RAAK-principe

  • Rustig blijven: Paniek is een slechte raadgever. Kalmeer jezelf, en de mensen om je heen. Hoe meer rust, hoe meer veiligheid.
  • Accepteren van de bevelen: Doe direct wat je wordt gevraagd. Jullie veiligheid is veel belangrijker dan geld of spullen.
  • Afgeven geld of goederen: Het gaat misschien tegen je principes in, maar geef de overvallers alles waar ze om vragen. Ga niet onderhandelen of in discussie.
  • Kijken: Heel belangrijk: blijf kijken! Hoe zien de overvallers eruit? Welke kant liepen ze op? Hoe lang waren ze? Sommige winkels hebben voor dit soort gevallen zelfs een meetlat naast de deur.

Winkelovervallen

Veel winkels hebben te maken met winkelcriminaliteit zoals, agressieve klanten, winkeldiefstal of een overval. Gelukkig kun je er van tevoren al heel wat aan doen om dat te voorkomen, lees hier een aantal tips over hoe je een overval kunt voorkomen. 

Aanhouden bij winkeldiefstal

Wat doe je eigenlijk als je niet wordt overvallen, maar wel iemand iets ziet stelen? Aanhouding op eigen initiatief wordt vaak afgeraden. Maar wat moet je dan doen? Er iets van zeggen? De politie bellen? Meer tips over winkeldiefstal vind je hier.

Agressieve klanten

Soms komen klanten bijvoorbeeld niet iets stelen, maar worden ze wel boos. Of zelfs agressief. Wat doe je dan? Tips om om te gaan met agressie, vind je hier.

Meer weten?

Wil jij je veilig (blijven) voelen in de winkel? Er worden tal van - ook gratis online -trainingen gegeven om agressie, diefstal of een overval te voorkomen. Bekijk het trainingsaanbod rondom veilig werken.

Meer info