Header image

Een overval voorkomen

Het aantal winkelovervallen is in 2019 toegenomen. Je moet er niet aan denken dat het jou overkomt. De impact van een overval is enorm. Voor de medewerker die overvallen wordt, maar ook zijn of haar collega’s. Wat doe je als je overvallen wordt? Een aantal tips!

  • Neem maatregelen. Dit begint met een goede open inrichting van de winkel, eventuele camerabewaking en/of fysieke bewaking. 
  • Jouw alertheid in de winkel. Laat je bijvoorbeeld de deur naar de personeelsingang wel eens open staan? Slimme overvallers laten geen kans onbenut!  
  • Hoe alert ben jij bij het openen en sluiten van de winkel? Een goede tip is om altijd met z'n tweeën te openen en af te sluiten. Mocht je alleen in de winkel staan, spreek dan met andere winkeliers af dat jullie voor elkaar een oogje in het zeil houden.

Rustig blijven met de RAAK-methode

Mocht je toch het slachtoffer worden van een overval, dan is de belangrijkste tip die wij je kunnen geven: RAAK. Dit staat voor Rustig blijven, Accepteren, Afgeven en Kijken. 

  • Rustig blijven als de overvaller de winkel binnendringt en zijn eis bekend maakt. 
  • Het accepteren van de situatie betekent dat je niet in discussie gaat met de overvaller.
  • Je geeft af wat hij aan je vraagt. Meestal wilt hij geld uit de kassa of kluis. 
  • Nu kijk je goed en probeer je een signalement te onthouden. 

Hulp

Weet dat als jij en of collega’s hulp nodig hebben om de overval te verwerken, die er is. Stichting Slachtofferhulp is er ook voor slachtoffers van winkelovervallen. Je kunt ze bereiken op: 0900-0101.

Meer tips

Er zijn speciale e-learnings die winkelpersmedewerker helpen zich te wapenen tegen winkelcriminaliteit zoals een overval. Bekijk het trainingsaanbod rondom veilig werken in de winkel hier.
Wil je nog meer tips? Ga dan naar de website van organisatie FHKN en lees de DNK, hét magazine over leuk en veilig werken in de winkel.