15/12/2021 | Leestijd 3 minuten

Avondklok verlengd; winkels blijven vanaf vijf uur dicht

De avondlockdown wordt verlengd tot en met 14 januari volgend jaar. Dat betekent onder meer dat de niet-essentiële winkels nog steeds om 17.00 uur hun deuren moeten sluiten. De invoering van de coronapas bij niet-essentiële winkels wordt uitgesteld tot in elk geval 12 januari 2022.

Avondklok verlengd; winkels blijven vanaf vijf uur dicht

Coronamaatregelen kunnen van de ene dag op de andere veranderen. Kijk altijd voor het laatste coronanieuws en actuele maatregelen voor de detailhandel op de coronanieuwspagina van Werk in de winkel en op de site van de Rijksoverheid.

De avondlockdown wordt verlengd, basisscholen gaan een week eerder met kerstvakantie en elke volwassene krijgt voor eind januari een boostervaccinatie aangeboden. Dat maakten demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dinsdagavond 14 december bekend tijdens de coronapersconferentie.

De verlenging van de avondlockdown, tot vrijdag 14 januari, is nodig vanwege het hoge aantal besmettingen en de drukte in de ziekenhuizen, en door de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus.

De belangrijkste punten uit de persconferentie:

  • De huidige avondlockdown wordt verlengd tot en met 14 januari. Dat betekent onder meer dat de horeca, sportscholen en niet-essentiële winkels nog steeds om 17.00 uur hun deuren moeten sluiten.  Supermarkten en andere levensmiddelenzaken mogen tot 20:00 uur openblijven. 
  • Het advies om thuis niet meer dan vier mensen te ontvangen blijft van kracht. Dat advies geldt ook met de kerstdagen.
  • De kerstvakantie voor basisscholen en BSO’s begint een week eerder. Maandag 20 december moeten ze sluiten. Kinderen van ouders met essentiële beroepen kunnen terecht bij noodopvang.
    Leer alles over de maatregelen op de site van de Rijksoverheid.

Geen coronapas

De invoering van de coronapas bij niet-essentiële winkels wordt uitgesteld tot in elk geval 12 januari.  Brancheorganisatie INretail vindt het verstandig dat het kabinet de invoering van een QR-code voor niet-essentiële winkels heeft geparkeerd. Hier is intensief lobby voor gevoerd en dat gaat door tot het doel van definitief afstel is bereikt. De brancheorganisatie verwacht chaos in de winkelstraten bij invoering van een verplicht coronatoegangsbewijs. 

Kies koopmoment bewust

De brancheorganisatie blijft het publiek dringend oproepen gespreid te winkelen en bewust te kiezen voor rustige koopmomenten zoals het begin van de week en de ochtenden. Nu veel mensen in de laatste helft van dit jaar vakantie hebben en scholen verplicht eerder moeten sluiten, is die oproep extra belangrijk.”  

Meer weten?

De maatregelen rondom het coronavirus vragen veel van jou als winkelmedewerker. Daarom heeft Werk in de Winkel speciaal voor jou een pagina samengesteld met tips en adviezen over lockdowns, mondkapjes en allemaal andere dingen die er nu spelen. Klik hier voor meer informatie.

Meer info